Cercetătorii au folosit date obținute din satelit și emisiile măsurate la nivelul solului, precum și modele sofisticate despre schimbul de gaze între atmosferă și sol, pentru a crea o metodă de măsurare a emisiilor de dioxid de carbon, metan și monoxid de azot doar pe baza imaginilor din satelit. Apoi, au obținut valori despre emisia și absorbția acestor gaze pentru întreg globul și au comparat ulterior aceste valori cu cele raportate de state către ONU.
Primul rezultat al cercetătorilor este că planeta absoarbe mult mai mult carbon anual decât se raporta anterior. Conform acestora, anual, doar suprafața terestră a globului absoarbe aproximativ 1,4 gigatone de carbon/an, de aproape 5 ori mai mult decât valorile estimate anterior pe baza rapoartelor naționale, de 0,3 gigatone pe an.
Conform acestor rezultate, solul din majoritatea statelor din zonele temperate și reci absoarbe mai mult dioxid de carbon anual decât este emis de către acele țări, cum este cazul Canadei, Uniunii Europene și a Rusiei. Notă discordantă face Brazilia, cu un surplus de emisii anual echivalent cu cel al întregii Uniuni Europene, în mare parte din cauza despăduririlor din Pădurea Amazoniană. Cercetătorii nu au încă o explicație pentru aceste valori mai mari, dar bănuiesc că există o problemă cu metodele prin care statele estimează aceste valori la nivel individual.
Din păcate, în cazul metanului, un gaz cu efect de seră mai puternic decât dioxidul de carbon, majoritatea statelor subraportează valorile emise, iar emisiile sunt cu aproximativ 50% mai mari în cazul Indiei, Braziliei și Argentinei. Cel mai dramatic caz este cel al statelor din Golful Persic, care combinat raportează emisii de metan de 1-2 megatone pe an, în timp ce cercetătorii afirmă că acestea se găsesc de fapt în zona a 4 – 8 megatone pe an. Diferența este echivalentă cu emisiile întregii Uniuni Europene (aproximativ 5 megatone pe an).
Subraportări masive apar și în cazul emisiilor de oxid de azot, cu valori semnificativ crescute în țări precum Brazilia (300% din raportări), India (400%) și Australia (600%).
Scopul acestui studiu nu este să atribuie vina către o țară sau alta pentru încălzirea globală, ci să permită o estimare mai bună a surselor de gaze cu efect de seră. Aceasta va permite o calibrare mai bună a eforturilor globale de reducere a încălzirii globale și o înțelegere mai bună a fenomenelor pozitive și negative care afectează clima.
Surse: ESA, Earth System Science Data
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.