Ucraina susține că a lovit miercuri seară crucișătorul Moskva, în timp ce Rusia susține că un accident în camera de muniții a produs explozii ce au dus în final la scufundarea navei, joi seara. Indiferent care ar fi adevărul, episodul reprezintă o lovitură pentru Rusia. Dacă se dovedește că Moskva a fost scufundată de tirurile ucrainene, ea va deveni cea mai mare navă de război rusă avariată de focul inamic din august 1941, când bombardierele germane au scufundat cuirasatul sovietic Marat în portul Kronshtadt.

(NR – Un distrugător de clasă mai mică ce purta tot numele Moskva fusese scufundat pe 26 iunie 1941 în larg de Constanța, imediat după declanșarea planului Barbarosa.)

Crucișătorul Moskva, scufundat joi seară, în timp ce era tractat spre Sevastopol (Crimeea) grav avariat nu este prima navă amiral a Mării Negre scufundată. În 1916, nava de luptă Imperatritsa Maria, la vremea respectivă cea mai importantă din flota rusă, s-a scufundat după explozia muniției de la bord.

Rusia avea în total trei crucișătoare din clasa Slava, de 12.500 de tone, Moskva fiind singura din Marea Neagră. Celelalte două, Variag (Viking) și Mareșalul Ustinov, sunt desfășurate împreună cu flota de Nord una, iar cealaltă în Pacific.

De la începutul războiului în Ucraina, Moskva a lansat rachete de croazieră Kalibr fiind capabilă să bombardeze ținte de pe tot teritoriul Ucrainei, dar a asigurat și acoperirea antiaeriană a spațiului din sudul ucrainei, nava fiind echipată cu varianta navală a lansatoarelor AA S-300F.

Pentagonul consideră că, deși nu este clar care va fi impactul scufundării crucișătorului pe termen lung, pe termen scurt “le va reduce, în mod evident, rușilor capcitățile operaționale”. Totuși, printre experții militari citați de presa internațională, părerile sunt împărțite în privința impactului pe care scufundarea crucișătorului Moskva îl va avea asupra capacităților Rusiei de a desfășura operațiuni în Ucraine. Unii consideră că este mai degrabă o victorie de moral a Ucrainei, nava fiind totuși un destul de veche, iar alții că devreme ce nava nu mai poate fi înlocuită, pentru că acest tip de crucișător nu mai este construit, absența ei va afecta operațiunile ruse, chiar dacă nu neapărat și capacitatea de a lansa rachete de precizie.

Deși nu recunoaște că ucrainenii au lovit crucișătorul, Rusia și-a retras la o distanță mai mare de țărm celelalte cinci nave care realizează blocada maritimă a Ucrainei.

Proiectată în anii 70 și lansată la apă în 1982, Moskva a fost construită pentru a contracara grupurile navale ale portavioanelor americane, oferind apărare antiaeriană navelor sovietice. A asigurat securizarea apelor din jurul Maltei, în timpul întâlnirii dintre Mihail Gorbaciov și George, în decembrie 1989, iar în 2003 a găzduit o întâlnire între Vladimir Putin și Silvio Berlusconi, în largul Sardiniei.

Silvio Berlusconi walks with Vladimir Putin next to an honour guard of sailors on the Moskva in Sardinia in 2003

Moskva a luat parte la atacul Rusiei asupra Georgiei, în 2008, la operațiunea de blocare a marinei ucrainene în timpul invadării Crimeei, în martie 2014, iar din 2015 a participat la operațiunea militară a Rusiei în Siria, oferind apărare antiaeriană forțelor ruse de acolo.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday