Rusia a intrat în încetare de plăți “selectivă”, potrivit agenției de rating Standard & Poors. A încercat să își plătească cu ruble obligațiuni denominate în dolari, după ce Trezoreria SUA i-a blocat rezervele internaționale.

Rusia a încercat să plătească în ruble în loc de dolari pentru două emisiuni de obligațiuni care au ajuns la scadență pe 4 aprilie, a anunțat S&P într-o notă emisă vineri și publicată azi. Agenția a spus că acest lucru echivalează cu o “încetare de plăți selectivă”, deoarece este puțin probabil ca investitorii să poată converti rublele în dolari la echivalentul sumelor datorate inițial.

Potrivit S&P, o neplată selectivă este declarată atunci când o entitate împrumutată nu își mai poate îndeplini unele obligații, dar poate plăti alte datorii. Începând din 4 aprilie, Moscova are o perioadă de grație de 30 de zile pentru a efectua plățile, dar S&P a spus că nu se așteaptă să le transforme în dolari, având în vedere sancțiunile occidentale care “îi subminează dorința și abilitățile tehnice de a onora termenii și condițiile obligațiilor sale” financiare.

Rusia nu a mai intrat în încetare de plăți de la Revoluția Bolșevică din 1917, când V. I. Lenin a refuzat să recunoască obligațiunile emise de Imperiul Țarist.

În acest moment Rusia are datorii în valută de 40 de miliarde de dolari, din care jumătate la creditori străini și o rezervă valutară de 600 de miliarde de dolari, din care mai mult de jumătate este înghețată în străinătate, ca urmare a sancțiunilor occidentale. Potrivit CNN, până săptămâna trecută, Statele Unite au permis Rusiei să folosească o parte a activelor înghețate pentru a-și plăti datoriile, dar ulterior Trezoreria SUA a blocat și acest acces.

Moscova se pregătește acum pentru o acțiune în justiție. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-o conferință de presă săptămâna trecută că orice intrare în încetare de plăți ar fi “artificială”, deoarece Rusia are dolari dar pur și simplu nu îi poate accesa.

Sursă alternativă: CNN

Folosim cookies