Rusia a încercat să plătească în ruble în loc de dolari pentru două emisiuni de obligațiuni care au ajuns la scadență pe 4 aprilie, a anunțat S&P într-o notă emisă vineri și publicată azi. Agenția a spus că acest lucru echivalează cu o “încetare de plăți selectivă”, deoarece este puțin probabil ca investitorii să poată converti rublele în dolari la echivalentul sumelor datorate inițial.

Potrivit S&P, o neplată selectivă este declarată atunci când o entitate împrumutată nu își mai poate îndeplini unele obligații, dar poate plăti alte datorii. Începând din 4 aprilie, Moscova are o perioadă de grație de 30 de zile pentru a efectua plățile, dar S&P a spus că nu se așteaptă să le transforme în dolari, având în vedere sancțiunile occidentale care “îi subminează dorința și abilitățile tehnice de a onora termenii și condițiile obligațiilor sale” financiare.

Rusia nu a mai intrat în încetare de plăți de la Revoluția Bolșevică din 1917, când V. I. Lenin a refuzat să recunoască obligațiunile emise de Imperiul Țarist.

În acest moment Rusia are datorii în valută de 40 de miliarde de dolari, din care jumătate la creditori străini și o rezervă valutară de 600 de miliarde de dolari, din care mai mult de jumătate este înghețată în străinătate, ca urmare a sancțiunilor occidentale. Potrivit CNN, până săptămâna trecută, Statele Unite au permis Rusiei să folosească o parte a activelor înghețate pentru a-și plăti datoriile, dar ulterior Trezoreria SUA a blocat și acest acces.

Moscova se pregătește acum pentru o acțiune în justiție. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-o conferință de presă săptămâna trecută că orice intrare în încetare de plăți ar fi “artificială”, deoarece Rusia are dolari dar pur și simplu nu îi poate accesa.

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday