În februarie câştigul salarial mediu brut a fost 6.059 lei, cu 28 de lei (+0,5%) mai mare decât în ianuarie. Câştigul salarial mediu net a fost 3.721 lei, în ușoară creștere cu 23 lei (+0,6%).

Comparativ cu februarie anul trecut, câștigul salarial a crescut cu +10,6%. Cele mai mari salarii medii s-au înregistrat în domeniul serviciilor în tehnologia informaţiei (9.093 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.016 lei).

Conform INS, rata inflației a urcat la 8,5% la nivelul lunii februarie, în urma scumpirii alimentelor și a carburanților.

Cele mai semnificative creșteri salariale lunare:

  • cu 30,6% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 10,6% ȋn fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
  • între 7,0% și 10,0% ȋn activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune;
  • între 1,5% și 4,5% ȋn activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, alte activităţi de servicii, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul.

Cele mai semnificative scăderi salariale lunare:

  • cu 9,1% ȋn extracţia minereurilor metalifere, respectiv cu 8,4% ȋn telecomunicaţii;
  • între 5,0% și 7,0% ȋn depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, transporturi aeriene, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
  • între 1,5% și 3,5% ȋn fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+0,6%), respectiv ȋn administraţia publică (+0,5%). Ȋn sănătate şi asistență socială câştigul salarial mediu net a fost în uşoară scădere (-0,4%) comparativ cu luna precedentă.

Folosim cookies