În februarie câştigul salarial mediu brut a fost 6.059 lei, cu 28 de lei (+0,5%) mai mare decât în ianuarie. Câştigul salarial mediu net a fost 3.721 lei, în ușoară creștere cu 23 lei (+0,6%).

Comparativ cu februarie anul trecut, câștigul salarial a crescut cu +10,6%. Cele mai mari salarii medii s-au înregistrat în domeniul serviciilor în tehnologia informaţiei (9.093 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.016 lei).

Conform INS, rata inflației a urcat la 8,5% la nivelul lunii februarie, în urma scumpirii alimentelor și a carburanților.

Cele mai semnificative creșteri salariale lunare:

  • cu 30,6% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 10,6% ȋn fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
  • între 7,0% și 10,0% ȋn activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune;
  • între 1,5% și 4,5% ȋn activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, alte activităţi de servicii, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul.

Cele mai semnificative scăderi salariale lunare:

  • cu 9,1% ȋn extracţia minereurilor metalifere, respectiv cu 8,4% ȋn telecomunicaţii;
  • între 5,0% și 7,0% ȋn depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, transporturi aeriene, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
  • între 1,5% și 3,5% ȋn fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+0,6%), respectiv ȋn administraţia publică (+0,5%). Ȋn sănătate şi asistență socială câştigul salarial mediu net a fost în uşoară scădere (-0,4%) comparativ cu luna precedentă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday