În raportul său publicat luni dimineața, Statul Major Ucrainean avertizează că “este posibil ca forțele armate ale Federației Ruse să desfășoare acțiuni provocatoare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva unui stat vecin”. Estimările anterioare arată o prezență redusă a forțelor ruse rămase în Transmistria, dar acestea dispun de depozite mari de armament, iar republica separatistă poate mobiliza până la 20 de mii de militari.

Frontul de Est. Satelitul Maxar a fotografiat pe 8 aprilie mari coloane militare rusești îndreptându-se dinspre Harkov spre Izium/Luhansk.

Ieri, ucrainenii au pretins că au distrus o astfel de coloană, dar informația nu a putut fi verificată din surse independente. Oricum, continuă masarea de forțe ruse în estul Ucrainei pentru o ofensivă ce ar urma să încercuiască sau să cucerească Donbasul. “Probabil că în zilele următoare, ocupanții vor încerca să reia ofensiva”, arată Statul Major Ucrainean.

Ieri au fost înregistrate confruntări în mai multe zone din Donbas, cel mai probabil pentru testarea rezistenței Armatei Ucrainene. În Donețk, rușii încă nu au reușit să preia controlul asupra localităților Popasna, Rubijne, Nijne și Novobahmutivka.

Frontul de Sud. Potrivit ISW, rușii au câștigat noi poziții în Mariupol, reușind o axă de control a orașului de la nord la sud. Ucrainenii mai rezistă acum în trei pungi separate, atacate și bombardate, atât de la sol, cât și din aer și de pe mare.

La Herson, forțele ruse au lansat contraatacuri fără succes spre Nicolaev (pe care l-au bombardat azi-noapte), iar ucraineni susțin că au lovit (nu este clar dacă aerien sau cu artileria) un aerodrom și un post de comandă rusesc din Melitopol. ISW apreciază că Armata Ucraineană continuă să pună forțele ruse în defensivă și ar putea încerca un atac la scară mai mare pentru recucerirea orașului Herson în următoarele săptămâni.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday