Audiat în Congres, generalul Mark Milley, cel mai înalt ofițer al armatei americane, a declarat că lumea devine din ce în ce mai instabilă și că “potențialul unui conflict internațional semnificativ crește, nu scade”. Liderul militar al Pentagonului a spus că amenințările atât din partea Rusiei, cât și a Chinei rămân semnificative, ambele fiind puteri militare care “intenționează să schimbe în mod fundamental ordinea globală actuală bazată pe reguli”, a adăugat Milley. Generalul consideră invazia Ucrainei de către Rusia ca fiind “cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității Europei și, probabil, a lumii”.

Totuși, forțele ruse nu au efectuat operațiuni ofensive semnificative în ultimele 24 de ore, iar ISW consideră că unitățile pe care Rusia vrea să le trimită pentru ofensiva din Donbas încă nu au fost puse în poziții. Ucrainenii au reușit să doboare un elicopter Ka-52 Alligator la Izium, semn că deși orașul a fost cucerit de ruși weekendul trecut, aceștia tot nu controlează zona. Miercuri dimineața, rușii au lovit cu rachete un depozit de carburant din regiunea orașului Nipru.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday