Armata Statelor Unite a testat cu succes o rachetă hipersonică la jumătatea lunii martie, acțiune pe care  au ținut-o secretă pentru a nu deteriora și mai mult relațiile cu Rusia, în condițiile în care președintele Biden urma să ajungă în Europa pentru summiturile NATO, G7 și cel al Consiliului European. Informația a fost dezvăluită pentru CNN de către un oficial din ministerul Apărării.

Proiectilul a fost lansat dintr-un bombardier B-52 (foto) în largul coastei de vest. A zburat la 20 de mii de metri altitudine și a parcurs 300 de mile marine în mai puțin de cinci minute, cu o viteză peste Mach 5 (de cinci ori viteza sunetului). Oficialul american nu a precizat care a fost ținta rachetei. 

Exercițiul a fost realizat la câteva zile după ce armata Federației Ruse a anunțat că a folosit o rachetă cu proprietăți similare (Kinjal) pentru a distruge un depozit de muniții din vestul Ucrainei, o acțiune a cărei importanță a fost, totuși, minimizată prin declarațiile venite de la Pentagon. Kinjal este versiunea lansată aeriană a rachetei balistice cu rază scurtă Iskander, explică CNN, în timp ce proiectilul testat de SUA este o variantă mai sofisticată, fără focos, care se folosește de energie cinetică pentru distrugeri.

Săptămâna trecută, ministrul Apărării Lloyd Austin a anunțat că amână, din nou, un test cu rachetă balistică intercontinentală Minuteman III, tot pentru a nu tensiona și mai tare relațiile cu Kremlinul. Austin a amânat și la începutul lunii martie exercițiul.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday