UPDATE: Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale din Rusia, atribuie armatei ucrainene atacul aerian asupra depozitului de petrol din Belgorod. Conform TASS, Peskov spune că în acest fel “nu se creează condiții confortabile pentru continuarea negocierilor” pentru pace. 

Niciun oficial ucrainean nu a revendicat atacul. Contactat de CNN, șeful departamentului de Afaceri publice al Armatei Ucrainene a declarat el nu are informații că ar fi fost ordonat un astfel de atac. Belgorod se află la 70 Km NE de Harkov (harta: BBC).

Declarația oficialului rus a fost făcută în același timp în care Administrația Prezidențială din Ucraina a informat că o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene a început în format online. Potrivit diplomației ruse, vor fi formulate răspunsuri la cererile înaintate de reprezentanții Kievului în cadrul conferinței de la Istanbul.

De asemenea, Peskov a adăugat că “nu ține de competența Administrației Prezidențiale să emită o evaluare, care trebuie să vină de la profesioniști, de la agențiile noastre de aplicare a legilor”, dar că Vladimir Putin a fost informat. A mai comentat că ministrul pentru Situații de Urgență și un grup operativ au ajuns la Belgorod pentru gestionarea situației și pentru reorganizarea lanțului de aprovizionare în zonă. 

Știrea inițială

Rusia. Două elicoptere au atacat cu rachete și au incendiat un depozit de carburant din orașul rus Belgorod (70 Km, NE de Harkov). Rușii pretind că este vorba de elicoptere ucrainene.


Atacul s-a petrecut în zorii zilei de vineri și, deși filmările puse pe Telegram arată clar faptul că este vorba de două elicoptere de atac MI-24, acest tip de elicopter este deținut atât de armata rusă cât și de cea ucraineană, așa că nu se poate stabili cu precizie din imagini cine a desfășurat atacul.


Deși au mai existat informații privind tiruri cu rachete ale ucrainenilor asupra unor baze de pe teritoriul Rusiei, dacă va fi confirmat ca atac aerian ucrainean, acesta ar fi primul de acest fel de la începutul conflictului și ar indica o breșă majoră în apărarea antiaeriană rusă.

Elicopterele au lovit un depozit al companiei petroliere Rosneft, care a anunțat că nimeni nu a fost rănit. Guvernatorul regiunii Belgorod spne însă că doi muncitori au fost răniți.

Ministerul Apărării al Ucrainei nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii. Miercuri a mai avut loc o explozie la Belgorod. Presa rusă a vorbit atunci despre faptul că ucrainenii au bombardat un depozit de muniții, dar nu este clar dacă explozia nu a fost una accidentală.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday