UPDATE ora 18: Armata Ucraineană scrie într-o postare pe Facebook că “inamicul controlează Izium”. Până acum, rușii au anunțat în repetate rânduri că au cucerit orașul, fără a exista o confirmare oficială și din partea ucrainenilor. De asemenea, Kievul afirmă că rușii controlează și numeroase puncte de trecere peste râul Seversky Donets. Ieri, ucrainenii anunțau că noi unități rusești au sosit în zonă, în ceea ce părea o mobilizare pentru o ofensivă ulterioară.

Orașul Izium este considerat unul de o importanță ridicată. Se află între Harkov și Luhansk, iar analiștii explică faptul că cucerirea lui este necesară rușilor pentru ceea ce se prefigurează a fi o viitoare ofensivă de încercuire a Armatei Ucrainene din Donbas. 

UPDATE, ora 15:55 Guvernatorul regiunii Cernihiv anunță că trupele rusești și-au început retragerea, la trei zile de la anunțul Ministerului rus al Apărării în acest sens, în urma negocierilor de la Istanbul. Subliniază că regiunea nu a fost evacuată complet de către forțele inamice și că nu exclude alte bombardamente și lansări de rachete. Totodată, sfătuiește armata ucraineană să rămână vigilentă pentru că rușii “sunt încă pe pământul nostru”, citat de BBC.

Viacheslav Chaus a mai vorbit despre cum bombardamentele au distrus secția de oncologie a unui spital din oraș într-un atac care a avut loc după negocierile din Turcia: “Clădirea a fost distrusă complet. Trei persoane au fost rănite”.

UPDATE, ora 13. Forțele ucrainene recapătă controlul asupra unor spații vaste de la NV de Kiev, eliberate de Armata Rusă care pare a se retrage complet din zona respectivă până dincolo de granița cu Belarus. Situație similară la Est de Kiev, dar la Cernihiv nu sunt raportate retrageri la fel de ample, chiar dacă și acolo Armata Ucraineană recapătă controlul la Sud și SV de oraș.

Ministerul de Interne al Ucrainei a publicat o filmare din Irpin, oraș preluat complet de la ruși.

Situația fronturilor, vineri dimineața.

În ultimele 24 de ore Armata Rusă nu a cucerit poziții noi, efectuând de altfel doar două ofensive limitate în Donbas, respinse de ucraineni. Deși secretarul general al NATO și președintele SUA, Joe Biden, avertizează că retragerea rușilor de pe Frontul de Nord reprezintă mai probabil o repoziționare a forțelor (cel mai probabil pe Frontul de Est) ISW consideră că “eforturile Rusiei de a redistribui unitățile avariate de pe axele Kiev și Sumî în estul Ucrainei este puțin probabil să permită forțelor ruse să realizeze câștiguri majore”:

  • Aceste unități sunt probabil grav avariate și demoralizate. Întărirea unităților din estul Ucrainei se va dovedi probabil ineficientă și, în plus, va introduce provocări suplimentare de comandă și control pentru Armata Rusă;
  • Forțele ruse vor încerca probabil să-și păstreze actualele linii de front în jurul Kievului și în nord-estul Ucrainei și vor continua să sape tranșee și fortificații pe aceste fronturi;
  • ISW nu a văzut niciun semn că forțele ruse ar renunța complet la teritoriul capturat. Cu toate acestea, contraatacurile ucrainene vor perturba probabil eforturile Rusiei de a-și redistribui și reînnoi forțele și vor continua în zilele următoare.

Frontul de Nord. Comandamentul Forțelor Terestre ucrainene a anunțat joi seara că a numărat “aproape 700 de vehicule militare care se retrag către Ivankov, spre granița cu Belarus”. Deși rușii au continuat să bombardeze Kievul (cel mai probabil cu rachete), forțele ucrainene au recapturat numeroase localități de NV și Est de Kiev, precum și la Sud și SE de Cernihiv. Ofensivă ucraineană și la Sumî. Aseară, pe rețelele de socializare a circulat o fotografie din Regiunea Gomel din Belarus (la Nord de Kiev) care arată descărcarea de pe trenuri a a zeci de camioane de transport, fără însemne sau numere de înmatriculare.

Image

Frontul de Est. Statul Major Ucrainean raportează că rușii continuă să adune unități militare lângă Izium, punct critic între Harkov și Luhansk, pentru ceea ce se prefigurează a fi o viitoare ofensivă de încercuire a Armatei Ucrainene din Donbas. Ministerul britanic al Apărării a informat că rușii au reorganizat forțele retrase din Georgia (până la 2.000 de oameni) în trei grupuri tactice de batalion, ceea ce sugerează pierderi mai mari decât cele preconizate.

Ieri rușii au efectuat doar două ofensive limitate pe acest front, ambele respinse de ucraineni. Un elicopter ucrainean de transport (MI-8), cel mai probabil de evacuare a răniților din Mariupol, a fost doborât de forțele ruse după ce părăsise orașul.

Frontul de Sud. Forțele ucrainene au desfășurat cu succes contraatacuri în mai multe zone din Herson (dinspre Krivoi-Rog), precum și dinspre Zaporijie spre Mariupol. Rușii au poziții defensive aici, intenția lor fiind aceea de a păstra pozițiile câștigate la începutul războiului.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday