Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează în raportul publicat astăzi că economia României va înregistra o creștere economică de doar 2,8% în 2022, comparativ cu prognoza de 4,4% din noiembrie anul trecut. Totodată, instituția se așteaptă ca economia românească să crească cu 4,2% în 2023, însă atrage atenția că aceste prognoze pe termen lung ar putea fi puternic influențate de cursul războiului din Ucraina.

Pentru Ucraina, BERD prognozează o scădere economică de -20% în acest an, iar pentru Rusia de -10%. 

De altfel, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare avertizează, în acest raport, că războiul cu Ucraina va avea un efect sever asupra economiilor dincolo de zona imediată a conflictului. Descriind efectele războiului drept “cel mai mare șoc de aprovizionare de la cel puțin începutul anilor 1970”, Banca estimează că un avans al costurilor pentru mărfuri precum alimente, petrol, gaze și metale va avea un impact profund asupra economiilor.

Astfel, în prima sa prognoză economică de la începutul războiului, BERD și-a revizuit în scădere estimările de creștere economică pentru 2022 în regiunile în care își desfășoară activitatea cu mai mult de jumătate, mai precis la 1,7%, în scădere cu 2,5 puncte procentuale față de prognoza anterioară.

Raport BERD

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday