Frontul de Nord. Rapoartele privind mișcările de trupe rusești din jurul Kievului sunt aparent contradictorii. Marele Stat Major Ucrainean a confirmat ieri că sunt coloane militare care se retrag de la Hostomel (Aeroportul Antonov) și de la Cernobîl spre Belarus, dar, aparent, au lăsat în urmă poziții defensive active, unități care luptă pentru păstrarea încercuirii capitalei ucrainene la NV și la Est de oraș. Forțele ucrainene s-au angajat cu acestea pe toată linia, dar într-un mod precaut, nefiind foarte clar ce au rușii de gând.

Potrivit ISW,  Rusia retrage doar o parte a unităților din jurul Kievului, dar la Cernihiv nu este semnalată nicio schimbare de poziții. Aseară, Pentagonul a confirmat retragerea spre Belarus a unor unități rusești de la Kiev, probabil pentru a fi reechipate și trimise în alte zone din Ucraina.

Frontul de Est. Ucrainenii au efectuat două contraatacuri, dar limitate, la NE și SE de Harkov, cel mai probabil cu scopul de a degaja presiunea pe oraș. La Izium, punctul focar pentru stabilitatea frontului din Donbas nu s-au dat lupte, dar ucrainenii raportează că noi unități rusești au sosit în zonă, probabil pentru o ofensivă ulterioară. Singurele ofensive rusești de ieri au fost consemnat în Donbas, dar și acestea au fost respinse.

Frontul de Sud. Nu s-au înregistrat lupte. Imagini din satelit, furnizate de Maxar, arată că, după bombardarea de către ucraineni a aeroportului din Herson (pe 15 martie, unde mai multe elicoptere rusești au fost distruse la sol), Armata Rusă a stabilit poziții defensive și o nouă tabără  la aerodromul Chaplinka, mai aproape de Crimeea. Acest lucru sugerează pregătirea unei apărări pentru situația în care ucrainenii recuceresc Hersonul.

Image

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday