În raportul operațional publicat luni noaptea, Armata Ucraineană pretinde că a lovit în ultimele 24 de ore 17 ținte aeriene – opt avioane, trei elicoptere, patru drone și două rachete de croazieră. Aceste  date nu au putut fi verificate din surse independente, dar ieri au circulat imagini pe rețelele de socializare cu ceea ce se pretinde a fi epava în flăcări a unui Suhoi Su-35 (cel mai modern aparat al Aviației Ruse aflat în serviciu), precum și cu pilotul capturat și interogat.

Frontul de Nord. În cursul zilei de luni s-au dat lupte la NV de Kiev, ucrainenii anunțând că au eliberat complet Irpin. Un atac al forțelor ruse dinspre est, respins, pare a fi avut rostul de a slăbi presiunea ucrainenilor spre NV. ISW apreciază că forțele ucrainene vor încerca continua probabil ofensiva de la nord-vest de Kiev în zilele următoare, profitând și de o rotație a forțelor ruse. Astfel, ucrainenii susțin că un întreg grup de luptă a fost retras, începând de duminică, din jurul Cernihiv, probabil pentru a fi trimis pe Frontul de Est.

Frontul de Est. Rușii nu au efectuat acțiuni ofensive la Harkov (pe care au continuat să îl bombardeze) dar au concentrat forțe semnificative la Izium, orășelul aflat între Harkov și Luhansk care reprezintă punctul cheie pentru încercuirea armatei ucrainene din Donbas. Statul Major ucrainean a raportat lupte severe în această zonă, fără a da alte detalii. Rușii par a fi încercuit orașul dinspre NV și Vest, iar bombardamentul masiv de la Sud și SE de acest orășel (unde a și fost doborât Suhoiul Su-35) pare a arăta că intenția Armatei Ruse nu este aceea de a înainta spre Nipru și Zaporijie ci de a încercui Donbasul. De altfel, rușii pretind că au reușit ieri să rupă frontul la Donețk și că au cucerit mai multe sate din regiunea Luhansk.

Este posibil ca negocierile pentru un acord de încetare a focului, care se reiau astăzi la Istanbul, să nu aibă șanse de succes până când Armata Rusă nu reușește ocuparea Donbasului pe toată linia teritorială pretinsă de republicile separatiste, care înainte de izbucnirea războiului controlau doar o treime din această regiune.

La Mariupol continuă luptele de stradă și deși pare că orașul va cădea în câteva zile, forțele ucrainene de acolo par hotărâte să provoace cât mai multe pagube Armatei Ruse.

Frontul de Sud. Nu au fost consemnate lupte în ultimele 24 de ore, dar rușii au efectuat bombardamente la NV de Herson și spre Krivoi-Rog, posibil pentru a preveni contraatacuri de hărțuire ale forțelor ucrainene.

Raportul integral al ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday