Război în Ucraina. UPDATE: Conform Ministerului ucrainean al Apărării, rușii încearcă să stabilească “un coridor” în jurul Kievului, prin care să întrerupă complet aprovizionarea orașului. Continuă confruntările în localitățile din jurul capitalei.

UPDATE 4: Un purtător de cuvânt al primarului din Mariupol a declarat că aproape 5.000 de persoane au fost ucise în timpul asedierii orașului de către forțele ruse. Potrivit acestuia, aproximativ 90% dintre clădirile din Mariupol au fost afectate, iar în jur de 40% au fost complet distruse de atacurile rusești.

UPDATE 3: Primarul din Irpin a anunțat, conform BBC, că forțele ucrainene au preluat controlul total al orașului din nord-vestul țării. Orașul Irpin se situează la 20 de km de Kiev și a fost câmpul de luptă pentru cele mai importante bătălii pentru apărarea capitalei Ucrainei.

Suntem conștienți că vor mai exista atacuri asupra orașului, dar îl vom apăra cu curaj“, a declarat primarul Oleksandr Markushyn.

Informația nu a putut fi verificată din alte surse.

UPDATE 2: Adjunctul ministrului Apărării din Ucraina a afirmat că armata rusă încearcă să stabilească un coridor în jurul Kievului, pentru a bloca rutele de aprovizionare și de transport, în condițiile în care la periferiile orașului se duc lupte continue. Potrivit administrației militare a regiunii, zonele din suburbiile de vest și de nord rămân foarte predispuse la bombardamente.

“Apărarea capitalei continuă. Sunt implicate forțele de la sol, cele de asalt aerian, trupele de operațiuni speciale. Locuitorii sunt și ei foarte activi. Este foarte greu pentru inamic, dar nu renunță să încerce să ocupe Kievul. A lua Kievul înseamnă, în esență, a lua Ucraina”, a comentat Hanna Maliar, oficialul din Ministerul Apărării.

Update 1: Armata Ucrainei anunță că rușii încearcă să forțeze așezările defensive din nord-vestul și estul Kievului, după ce anterior explica faptul că trupe rusești s-au retras din nord spre Cernobîl. Totuși, nu este clar în ce constă această nouă ofensivă a rușilor în jurul capitalei. “Trupele ucrainene blochează acum inamicul, care încearcă să preia controlul asupra drumurilor cheie și localităților din jur”, mai explică instituția.

Situația pe front

Rușii par a-și retrage o parte din forțele de la nord de Kiev spre Cernobîl, mizând probabil pe faptul că ucrainenii vor evita să provoace explozii în zona contaminată. Concentrează în schimb forțe la Izium (în est) posibil pentru a forța încercuirea Donbasului.

Analiștii militari consideră că războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază, venirea primăverii făcând riscantă înaintarea rușilor. Aceștia ar urma să continue bombardamentele și să apere pozițiile deja cucerite până după sezonul ploilor și dezghețului, urmând a relua ofensivele la vară.

În ultimele 24 de ore operațiunile militare au fost limitate.

Frontul de Nord. Statul Major ucrainean a raportat că mai multe unități militare ruse se retrag de la nord de Kiev spre zona Cernobîl (unde rușii au părut că își fac o tabără fortificată în zilele trecute) și mai departe, în Belarus, pentru refacerea capacităților de luptă. Nu este clar de ce rușii stochează muniție în zona de excludere a fostei centrale, dar este posibil ca ucrainenii, care hărțuiesc coloanele de aprovizionare rusești, să evite provocarea unor explozii în zona contaminată. La începutul războiului, doar trecerea coloanelor de blindate a provocat o creștere a radioactivității, care a rămas totuși în limitele de siguranță.

ISW consideră că este foarte puțin probabil ca Moscova să fi abandonat eforturile de a încercui Kievul, dar și dacă nu a făcut-o tot nu va putea să adune puterea de luptă necesară pentru a relua operațiuni ofensive majore asupra capitalei ucrainene în viitorul apropiat.

La est de Kiev, atacurile repetate ale ucrainenilor au forțat Armata Rusă să se retragă la o distanță de câteva zeci de kilometri de suburbia Brovari.

Rușii continuă încercuirea orașului Cernihiv. La Sumî forțele ucrainene au continuat contraatacuri limitate, pentru a slăbi încercuirea orașului.

Frontul de Est. Forțele ruse nu au efectuat nicio operațiune ofensivă în jurul orașului Harkov în ultimele 24 de ore. Forțele ucrainene au desfășurat un contraatac în periferia de est a orașului, dar fără rezultate notabile. Luptele au continuat în jurul Izium, la SE de Harkov, ucrainenii reușind să captureze mai multe echipamente ale Armatei Ruse. Ucrainenii au informații că rușii au adus în această zonă trei grupuri tactice de batalion (BTG), concentrarea de forțe indicând intenția de a încercui forțele ucrainene din Donbas, care sunt sub atac permanent și dinspre Donețk și Lugansk.

Frontul de Sud. Continuă înaintarea foarte treptată a rușilor în interiorul orașului Mariupol, iar ISW consideră că aceștia vor câștiga probabil controlul orașului într-un viitor relativ apropiat.

Nicio altă operațiune ofensivă în zona de sud a Ucrainei. Statul Major ucrainean susține că formațiuni de partizani hărțuiesc unitățile Rosgvardia din regiunea Herson. Mai multe demonstrații civile au avut loc ieri în trei orașe din zona ocupată.

La Odesa rușii au făcut zboruri de recunoaștere și, deși există riscul de bombardament de pe mare, ISW consideră că un desant amfibiu sau aerian nesusținut la sol rămâne puțin probabil la Odesa deocamdată, pentru că o mare parte din rezervele sale de infanterie marină sunt concentrate la Mariupol.

Analiza integrală ISW

Folosim cookies