Frontul de Nord. Armata Rusă a întreprins ofensive la NV de Kiev, încercând să recâștige pozițiile pierdute la Irpin și să-și securizeze Aeroportul Antonov, despre care ucrainenii spuseseră că este încercuit. Statul Major Ucrainean a anunțat că rușii au atacat Irpin din trei direcții, dar că atacul ar fi fost respins. Zona rămâne una disputată. La vest de Kiev, rușii au bombardat Brovary și Bucha, confirmând implicit rapoartele anterioare că armata lor a fost împinsă de ucraineni spre est în zilele trecute.

După ocuparea orășelului Slavutici, Armata Rusă a încercuit complet pe la vest Cernihiv, securizându-și astfel culoarul pe la NE spre Kiev. Aceste operațiuni sunt în contrast cu declarația făcută vineri, potrivit căreia rușii se vor concentra pe regiunea Donbas, indicând faptul că nu au intenția de a slăbi presiunea asupra capitalei ucrainene.

În regiunea Sumî, orașul Konotop (85 de mii de locuitori) este complet încercuit, iar Sumî (260 de mii de locuitori) mai comunică cu restul țării doar prin vest. Totuși, ieri a fost raportată o acțiune a forțelor ucrainene la Trostianets (30 km sud de Sumî).

Frontul de Est. La Harkov, forțele ucrainene au desfășurat un contraatac la 20 Km Est de oraș, și au recăpătat controlul asupra orașelor Mala Rohan și Vilkhivka. Duminică dimineață a fost raportată o acțiune mai la sud, posibil menită să slăbească presiunea pe Izium, punctul de rezistență care îi împiedică deocamdată pe ruși să încercuiască armata ucraineană din regiunea Donbas. De altfel, poze de pe rețelele sociale indică prezența în Izium a soldaților privați din compania Wagner. Dar ucrainenii au respins o operațiune ofensivă terestră a acestora pe la vest de Luhansk. ISW spune că forțele ruse hărțuiesc în mod regulat satele din această zonă cu elicoptere.

Presa rusă susține că forțele ruse din Mariupol vor “împărți orașul de-a lungul axei est-vest, posibil pentru a separa pungile de rezistență ale ucrainenilor, acum retrași pe cartiere.

Frontul de Sud. Este neclar în acest moment dacă ucrainenii desfășoară sau nu o ofensivă dinspre Nicolaev spre Herson. Prezența armatei ucrainene a fost semnalată la nord de oraș, iar pe rețelele de socializare sunt chemări la proteste civile pentru astăzi, atât la Herson cât și în alte orașe ocupate de ruși în sudul Ucrainei. Statul Major Ucrainean spune că rușii au desfășurat toate unitățile Rosgvardia din Crimeea spre Herson.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday