Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a sugerat sâmbătă că Fondul de redresare al Uniunii Europene creat pentru a ajuta țările membre să se recupereze după pandemie ar putea fi regândit, pentru a da UE posibilitea unor schimbări rapide, menite să facă față situației create de război. Într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ce va fi pblicat integral duminică, Lindner a vorbit despre necesitatea “investițiilor în infrastructură, energie și competitivitate, nu în și mai mult consum de stat și reforme amânate”.

În 2020, țările UE au împrumutat în total 800 de miliarde de euro pentru a-și putea resuscita economiile afectate de pandemia de coronavirus, dar acum acestea se confruntă cu provocările războiului și al sancțiunilor impuse Federației Ruse. Comisia Europeană și-a propus reducerea cu ⅔ a importurilor de gaze din Rusia până la finalul acestui an, obiectiv ce necesită modernizarea rapidă a terminalelor portuare pentru gaz lichefiat, precum și realizarea mai multor conexiuni între statele membre ale UE. Acestea vor discuta în săptămânile următoare necesitatea împrumutării unor fonduri suplimentare. Franța este de părere că un nou împrumut este necesar la momentul de față, în timp ce Germania, Țările de Jos, Austria și alte țări se opun acestei idei, argumentând că impactul economic al războiului din Ucraina este încă neclar și că doar 74 de miliarde de euro din fondul de redresare au fost plătiți până acum.

Sursa: Reuters

Foto: Artjazz | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday