UPDATE ora 21:30: Armata ucraineană susține că mai multe rachete de croazieră rusești au lovit centrul de comandă al Forțelor Aeriene ale țării din partea central-vestică a Ucrainei, provocând “daune semnificative” infrastructurii.

În această după-amiază, forțele ocupante rusești au lansat un atac cu rachete care a vizat Centrul de comandă ale Forțelor Armate ale Ucrainei, din Vinița. În total, forțele rusești au lansat șase rachete de croazieră. Câteva dintre acestea au fost distruse de sistemele de apărare aeriană ale centrului. Restul rachetelor au lovit mai multe structuri, provocând infrastructurii daune semnificative“, a transmis armata Ucrainei printr-un comunicat, potrivit CNN.

UPDATE ora 21: Un oficial al Pentagonului a declarat că militarii ucraineni au lansat o ofensivă susținută în orașul-port și și-au împins adversarii către est: “Nu mai pare că rușii dețin controlul complet acolo. Acest teritoriu pare să fie din nou unul contestat”. A continuat și a explicat că eliberarea Hersonului ar pune în dificultate atât avansul rușilor către Odesa, cât și operațiunile din jurul Nicolaev, citat fiind de NY Times și Washinton Post.

Deocamdată, afirmația nu a fost confirmată de lideri din Ucraina. În schimb, mai devreme în această zi, prim-adjunctul Șefului Statului Major al Armatei Ruse a afirmat că rușii au controlul deplin în regiune.

Update ora 18: Consilierul ministrului ucrainean de Interne, Vadim Denisenko, afirmă că operațiunile de contraatac s-au intensificat: “Trecem la contraofensivă. Mergem înainte! Bătălii foarte importante au avut loc în apropierea Barîșivka (în est), Bucha, Hostomel și Irpin (toate trei la NV de Kiev). Am reușit să recucerim destul de mult”, a declarat Denisenko.

Referitor la Iprin, primarul a declarat pentru CNN că în jur de 80% din oraș este controlat acum de către armata ucraineană, dar că rușii continuă să lanseze rachete asupra orașului. O altă victorie considerată importantă de către analiști este recucerirea orașului Lukîanivka, aflat la aproximativ 60 de kilometri est de Kiev.

Și fostul comandant al trupelor americane din Europa, Mark Hertling, a prezentat un bilanț al contraofensivelor ucrainene din ultimele 24 de ore. Acesta include atacuri asupra rușilor la NV și Nord de Kiev, aproape de Sumî (estul țării), Nicolaev și Herson. Astfel de mișcări au fost raportate încă de la începutul săptămânii, fiind confirmate și de către Pentagon, însă nu a fost clară și amploarea acestora.

Ținând cont și de afirmațiile lui Denisenko, analiștii cred acum că aceste contraatacuri, care inițial păreau de amploare redusă, ar putea face parte dintr-un plan mai mare, de contraofensivă în toată țara.

Update 1: Două rachete rusești au lovit o unitate militară ucraineană de la periferia orașului Nipru, provocând “distrugeri serioase”, potrivit guvernatorului regiunii, Valentyn Reznychenko. Echipajele de salvare caută supraviețuitori printre dărâmături.

De asemenea, Ministerul britanic al Apărării a transmis astăzi că Ucraina a recucerit orașele și pozițiile defensive până la 35 de kilometri est de Kiev, sprijinită fiind de forțele ruse care au revenit pe liniile de aprovizionare supraextinse.

Frontul de Nord. Confruntări limitate s-au înregistrat joi dimineața la NV și V de Kiev, de-a lungul autostrăzii Jitomîr, în Irpin și Hostomel. Utilizatorii rețelelor sociale au descris lupte grele și bombardarea pe scară largă a infrastructurii civile din Irpin. Acțiunile confirmă faptul că forțele ruse nu au fost încercuite zilele trecute, dar și faptul că acestea sunt în defensivă. Ofensiva ucrainenilor pare a avea sensul de a elibera presiunea asupra Kievului, prin scoaterea rușilor din zonele în care artileria acestora poate lovi ținte din capitală. La Vest de Kiev, ucrainenii controlează acum circa 50 de kilometri de la suburbia Brovari și acțiunea lor pare a continua pentru păstrarea comunicației cu orașul Cernihiv, încercuit de ruși dinspre nord, vest și est.

Frontul de Est. Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkov fără a efectua niciun atac la sol în ultimele 24 de ore. Statul Major ucrainean a raportat aseară că artileria ucraineană a provocat pierderi grele unui grup de tancuri într-o locație nespecificată din regiunea Harkov. Orășelul Izium (SE de Harkov, 45 de mii de locuitori) este disputat, rușii anunțând de mai multe ori că l-au cucerit, în timp ce ucrainenii au revenit de fiecare dată în contraatac. Izium este important pentru avansarea rușilor spre Nipru (în centrul țării) sau pentru o încercuire a forțelor ucrainene din Donbas.

În Luhansk și Donețk rușii susțin că au continuat avansul, dar ucrainenii spun că au respins atacurile acestora.

Frontul de Sud. Forțele ruse continuă să facă progrese lente, dar constante în Mariupol, ajungând în centrul orașului pe 24 martie. Orașul este distrus, dar încă sunt zone de rezistență ale ucrainenilor.

Lovitura dată de ucraineni la Berdeansk, oraș-port aflat la vest de Mariupol și unde o navă de desant a fost scufundată, iar o alta a fost cel puțin incendiată, arată faptul că forțele ucrainene au capacitatea de a lovi și în interiorul zonelor ocupate de ruși. Potrivit ISW, atacul ucrainean s-a făcut fie cu drone TB2, fie cu rachete balistice Tochka fie printr-o acțiune de sabotaj a forțelor speciale. Este confirmată doar distrugerea navei de desant marin Orsk, (clasa Alligator) cu o capacitate de transport a 425 de pușcași și 20 de tancuri. ISW consideră că “indiferent de metoda specifică de atac, capacitatea demonstrată a Ucrainei de a provoca daune grave navelor rusești de debarcare andocate în Berdeansk, cel mai mare port ocupat de ruși la Marea Neagră (cu excepția Crimeei), poate împiedica forțele ruse să reînnoiască încercările de a consolida pe mare operațiunile de la Mariupol sau pe cele din jurul Herson”.

Aseară a fost raportată și o acțiune terestră a forțelor ucrainene la nord de Berdeansk dinspre Zaporijie, dar nu este clară amploarea acesteia.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday