UPDATE 3: NATO estimează că între 7.000 și 15.000 de soldați ruși au fost uciși în cele patru săptămâni de război în Ucraina, unde eforturile soldaților ucraineni au împiedicat victoria fulger pe care și-o dorea Moscova, notează AP. Prin comparație, Rusia a pierdut aproximativ 15.000 de soldați în Afganistan în decurs de 10 ani.
Un înalt oficial militar al NATO a spus că estimarea alianței se bazează pe informații de la oficialii ucraineni, pe ceea ce Rusia a dezvăluit – intenționat sau nu – și pe informațiile oferite de alte surse.
UPDATE 2: Consiliul local al orașului Bucha, aflat la nord-vest de Kiev, anunță că trupele ucrainene le-au înconjurat pe cele rusești poziționate în zona Irpin – Bucha – Hostomel. Informațiile furnizate de oficialii ucraineni nu pot fi confirmate momentan din surse independente. În Hostomel se află și aeroportul, considerat de o importanță strategică ridicată, deoarece are o pistă lungă ce permite aterizarea avioanelor de transport greu.
Și primarul din orașul Irpin afirmă că trupele ucrainene au recăpătat controlul asupra teritoriului “în proporție de 80%”, însă precizează că bombardamentele rusești nu au încetinit în ultimele zile.
UPDATE 1: Cea mai recentă actualizare de informații a Ministerului britanic Apărării spune că trupele rusești se deplasează din nord (Harkov) și sud (Mariupol) pentru a “încercui forțele ucrainene în estul țării”, cel mai probabil militarii ucraineni rămași în Donbas. Între timp, luptele din nord – care vizează capturarea capitalei Kiev – rămân “în mare măsură statice”, precizează ministerul.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 23 March 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/PCEfBZMADk
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/gmDkmzjI7F
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 23, 2022
Situația pe front
Forțele ucrainene au intrat în ofensivă la NV și Vest de Kiev, precum și pe frontul de sud, dinspre Nicolaev spre Herson. Pentagonul confirmă aceste mișcări, dar nu este clar cât de ample sunt ele.
Este greu de determinat dacă este vorba de mici contraatacuri menite să oprească ofensiva rușilor, sau forțele ucrainene chiar intenționează contraofensive majore, care ar urmări recucerirea teritoriilor ocupate de ruși anterior. Cel puțin pentru frontul de sud, Pentagonul pare a confirma că este vorba de o contraofensivă.
Este posibil ca acțiunile forțelor ucrainene să fie date publicității cu o întârziere de una sau două zile, pentru a nu afecta succesul operațiunilor. Până în acest moment există informații despre trei atacuri ucrainene, pe toate cele trei fronturi existente, dar detaliile despre amploarea operațiunilor lipsesc.
Astfel, se știe cu certitudine că forțele ucrainene au atacat pozițiile ruse de la NV și V de Kiev, reușind securizarea a două dintre orășelele de lângă capitală. Nu este clar dacă aceste acțiuni au vizat îndepărtarea rușilor din poziții în care puteau bombarda Kievul, sau este vorba de o ofensivă mai amplă menită să împingă spre nord grosul forțelor (destul de consistente) masate de ruși acolo încă de la începutul conflictului.
Miercuri dimineață sunt raportate lupte la Irpin, NV de Kiev, între cele două puncte ale ofensivei ucrainene de ieri.
Pe frontul de est, au existat informații privind un contraatac la Izium încă din weekend, dar această mișcare pare mai degrabă una menită să oprească încercuirea forțelor ucrainene care luptă în Donbas.
Izium este un orășel cheie de la sud-est de Harkov, pe care rușii au pretins că l-au cucerit săptămâna trecută, și care ar permite conectarea forțelor ruse de la Harkov cu cele din Donbas. Un înalt oficial militar american a confirmat pentru ABC News această ofensivă, fără a detalia însă amploarea sau scopul ei.
Însă Pentagonul a confirmat ofensiva din sud. Fără a da nici el foarte multe detalii, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, a declarat la CNN că “ucrainenii îi împing pe ruși din locurile cucerite, în special dinspre Nicolaev”.
Analiza ISW arată că forțele ruse și-au propus probabil o fază în care vor executa în special bombardamente, din cauza eșecului campaniei inițiale care a avut drept scop încercuirea și ocuparea Kievul și altor orașe importante. În ultimele 24 de ore ele nu au efectuat nicio operațiune ofensivă, cu excepția celei de la Mariupol și câtorva acțiuni limitate în regiunile Donețk și Luhansk.
Analiza detaliată a ISW, pentru ultimele 24 de ore
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.