Cei 200 de angajați ai centralei au fost blocați în interiorul acesteia încă din prima zi de război, când zona a fost capturată de trupele rusești care “nu au putut să le garanteze siguranța în cazul în care ar fi încercat să părăsească centrala”. Este cunoscut faptul că proviziile acestora de alimente și medicamente sunt aproape epuizate. Cei 64 de angajați eliberați duminică vor fi înlocuiți cu 46 de voluntari, însă nu este clar dacă aceștia sunt lăsați să ducă suficiente provizii pentru toți angajații aflați în interior.

Comunitatea internațională a cerut în repetate rânduri ca aceste schimbări de personal să aibă loc mai des, pentru a putea garanta securitatea centralei, având în vedere că angajații acesteia au lucrat continuu de la declanșarea războiului și că a existat permanent pericolul ca centrala să fie deconectată de la rețeaua electrică.

Reamintim, au existat temeri că aceste întreruperi de electricitate ar putea duce la o defecțiune a sistemului de răcire a deșeurilor radioactive care sunt depozitate la Cernobîl, deși experții au spus că un dezastru major este puțin probabil.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday