Polonia a propus în mod oficial Uniunii Europene să pună în aplicare o interdicție totală a comerțului cu Rusia, a declarat premierul Mateus Morawiecki, citat de Reuters.

Astfel, guvernul de la Varșovia vrea ca UE să blocheze comerțul atât maritim, cât și terestru, suplimentar față de sancțiunile introduse în ultimele săptămâni. “Întreruperea completă a comerțului ar obliga Rusia să se gândească dacă ar fi mai bine să oprească acest război crud”, a argumentat Morawiecki.

Solicitarea Poloniei ca Moscova să se confrunte cu repercusiuni economice mai dure pentru invadarea Ucrainei vine după ce statele membre UE au convenit săptămâna aceasta asupra unui al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Detaliile nu au fost dezvăluite, dar președinția franceză a declarat că statutul comercial al Rusiei de “națiune privilegiată” va fi revocat.

Pe lângă gaze și petrol, UE importă în cantități ridicate din Rusia aluminiu, grâu și alte cereale, metale, oțel, lemn. De asemenea, Rusia este, alături de Ucraina, principalul exportator de neon și paladium, necesare pentru fabricarea cipurilor, însă aceste substanțe sunt livrate în mare parte spre Asia, nu spre UE.

În 2021, Rusia a fost al cincilea cel mai mare partener pentru exporturile de mărfuri ale UE (4,1 %) și al treilea cel mai mare partener pentru importurile UE de mărfuri (7,5 %). Dintre statele membre ale UE, Germania a fost atât cel mai mare importator de mărfuri din Rusia, cât și cel mai mare exportator de mărfuri către Rusia.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday