European Chief Prosecutor in Ukraine

Potrivit unui comunicat al Parchetului European, Procurorul-șef european Laura Kovesi și procurorul european Juraj Novocký s-au întâlnit în această dimineață cu procurorul general ucrainean Irina Venediktova.

Potrivit comunicatului, Codruța Kovesi a declarat: “Întreaga lume este martoră la suferința, disperarea și distrugerea pe care războiul lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei le provoacă milioanelor de compatrioți ai voștri. Privim cu respect exemplul dumneavoastră și hotărârea parchetului ucrainean de a continua să lucreze sub asediu, bombardat, în pragul anihilării. Suntem convinși că tenacitatea și curajul dumneavoastră se vor dovedi extrem de importante odată ce pacea va reveni în Ucraina. Investigațiile dvs. privind crimele de război și crimele împotriva umanității comise în Ucraina vor fi esențiale pentru a pune în mișcare roțile justiției internaționale și pentru a permite începerea procesului de vindecare a națiunilor ucrainene și ruse.”

Aranjamentul de lucru stabilește baza unei cooperări strânse pentru protejarea intereselor financiare ale UE și ale Ucrainei, prin anchete eficiente în vederea aducerii în fața justiției a celor acuzați de infracțiuni împotriva bugetului UE. Ucraina recunoaște astfel implicit EPPO ca autoritate competentă în materia acestui tip de anchete.

Procurorul-șef european a transmis, de asemenea, disponibilitatea Colegiului EPPO de a sprijini procurorii ucraineni în drumul de integrare în UE, “în limitele mandatului și a expertizei”.

Comunicatul emis de Parchetul European nu precizează, probabil din motive de securitate, nici locul exact al întâlnirii, nici modalitatea prin care Laura Codruța Kovesi a călătorit în Ucraina. Prim-miniștri din Polonia, Cehia și Slovenia au călătorit zilele trecute la Kiev cu trenul, dar vizita doamnei Kovesi în Ucraina este prima a unui înalt oficial UE de la începutul războiului.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday