Curtea Internațională de Justiție a ONU a decis miercuri că Moscova trebuie să suspende imediat operațiunile militare începute la 24 februarie pe teritoriul Ucrainei, când a invadat țara.

Nu, nu vom putea lua în considerare această decizie. Curtea Internațională are nevoie de consimțământul părților. Nu poate exista un acord aici. În acest caz, așa ceva nu putem lua în considerare”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la întrebarea dacă Federația Rusă va ține cont de decizia Tribunalului de la Haga.

Întrebat despre draftul de acord publicat ieri de Financial Times, Peskov a spus că “există elemente care sunt corecte, dar în general draftul nu este real”. Potrivit documentului respectiv, Rusia și Ucraina discută pe un acord în 15 puncte, care ar prevedea ca Rusia să-și retragă trupele din Ucraina, iar guvernul de la Kiev să își declară neutralitatea și să își limiteze capacitățile militare. Și ucrainenii au spus că nu ar fi de acord cu declararea neutralității, chiar dacă asta ar presupune garanții de securitate din partea marilor puteri.

Teoretic, Ucraina beneficiază și acum de astfel de garanții, integritatea sa teritorială fiind garantată în 1994, prin Memorandumul de la Budapesta, de SUA, Marea Britanie și Federația Rusă, în schimbul renunțării la armele nucleare moștenite de la URSS.

Surse alternative: Reuters, Tass

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday