Analiză FT. Decizia SUA de a trimite Ucrainei drone de atac reprezintă o escaladare semnificativă. Washingtonul încearcă, de asemenea, să convingă Bulgaria și Slovacia să livreze sisteme antiaeriene sovietice S-300.

La puțin timp după ce Volodimir Zelenski s-a adresat Congress-ului american, președintele Joe Biden a aprobat livrarea de noi sisteme de armament americane către Kiev, într-o creștere substanțială, de la 200 de milioane la 1 miliard de dolari, a ajutorului militar suplimentar al Pentagonului pentru Ucraina.

Financial Times consideră că acest pachet de ajutor militar reprezintă o escaladare semnificativă a Washingtonului, fiind pentru prima dată de la începerea războiului când SUA trimit drone de atac armatei ucrainene. Până acum, forțele ucrainene au folosit drone de fabricație turcească cu mare eficacitate pentru a împiedica înaintarea Rusiei. Potrivit informațiilor disponibile, SUA ar urma să trimită 100 de drone mici, modelul Switchblade. Acestea pot fi transportate și ghidate de la sol de un singur soldat, dar sunt considerate mai de grabă rachete decât drone, pentru că poartă încărcătură explozivă similară rachetelor Javelin și lovesc (kamikaze) o singură dată.

Din acest punct de vedere, decizia SUA este încă destul de departe de cererea lui Zelenski de a închide spațiul aerian (așa cum susțin chiar și unii parlamentari americani) sau de a livra Ucrainei avioane supersonice de luptă. Pentagonul a fost reticent în a oferi acest tip de ajutor, pentru a nu atrage NATO într-un război direct cu Rusia.

Din acest punct de vedere, mult mai utile pentru Ucraina ar fi livrarea unor sisteme antaeriene S-300 de producție sovietică, cu o rază de 70 de kilometri, și pe care militarii ucraineni știu să le opereze. Potrivit FT, Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, încearcă să convingă Slovacia și Bulgaria să trimită Ucrainei aceste tipuri de sisteme antiaeriene.

Pe lângă cele 100 de drone, pachetul aprobat de Biden mai include 800 de sisteme antiaeriene Stinger (dar acestea au rază scurtă), 9.000 de arme antitanc și arme de calibru mic, așa cum ar fi lansatoare de grenade, arme automate și muniție.

Sursa: FT

Folosim cookies