Război în Ucraina. UPDATE: Forțele rusești au bombardat teatrul din Mariupol, unde autoritățile ucrainene susțin că se adăpostesc peste o mie de civili. Încă nu a fost înaintat un bilanț al victimelor.

UPDATE 5: SUA a observat o “activitate navală sporită” din partea trupelor ruse în nordul Mării Negre, potrivit unui înalt oficial american al Apărării. “Am observat de asemenea bombardamente în unele orașe de lângă Odesa. Credem că acestea provin de la nave rusești din Marea Neagră“, a adăugat oficialul.

UPDATE 4: Potrivit Primăriei Mariupol, teatrul era cel mai mare adăpost pentru civili din oraș. Viceprimarul Serhiy Orlov a declarat pentru BBC că între 1.000 și 1.200 de persoane se aflau în clădire în momentul bombardamentului. Jurnaliștii britanici subliniază că nu au putut verifica informația din alte surse.


Forțele armate rusești au distrus intenționat teatrul din inima Mariupolului. Avionul a aruncat o bombă deasupra unei clădiri în care se ascundeau sute de locuitori pașnici ai orașului”, a transmis administrația locală pe canalul de Telegram, mesaj însoțit de o fotografie cu distrugerile. CNN a confirmat că imaginea este autentică, prin procedeul de geolocalizare.

Consiliul a mai scris că este încă imposibil de estimat amploarea acestui act oribil și inuman. Partea centrală a teatrului și intrarea în adăpostul anti-bombardament din interiorul clădirii au fost distruse”.

Orașul este o țintă constantă a bombardamentelor, încă din prima zi de război. Din estimările părții ucrainene, peste 300 de mii de cetățeni sunt încă blocați în Mariupol, care de aproape două săptămâni nu mai are rețele de încălzire, de apă sau de internet.

UPDATE 3: Ambasada SUA din Ucraina susține că trupele rusești au deschis focul miercuri asupra unui grup de oameni aflați la coadă pentru a lua pâine, în orașul Cernihiv, din nordul țării. Primele informații indică zece persoane decedate, însă nu există date oficiale în acest sens. 

Cernihivul a fost ținta a numeroase bombardamente în ultima săptămână, o mare parte din acestea lovind zone rezidențiale.

De asemenea, forțele armate ucrainene afirmă că navele rusești din Marea Neagră au bombardat coasta ucraineană în apropierea orașului Odesa, fiind vizate patru sate aflate la aproximativ 30 km de oraș. Un atac de pe mare, pentru obținerea controlului asupra Odesei, este văzut de analiști ca un scenariu extrem probabil, iar îngrijorările pe această temă au crescut odată cu noile atacuri din ultimele zile.

UPDATE 2: Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a anunțat pe Twitter că Armata Ucraineană a lansat contraofensive împotriva rușilor ”în mai multe zone operaționale”. ”Acest lucru schimbă radical dispozițiile părților”, a adăugat acesta, citat de Reuters, fără a detalia.

Într-o actualizare a datelor referitoare la război, Armata Ucraineană s-a referit la ”o intensitate ridicată a ostilităților”, dar nu a spus unde au loc cele mai intense lupte.

UPDATE 1: Cel puțin trei elicoptere rusești au fost distruse în urma unei contraofensive de marți a armatei ucrainene asupra aeroportului din Herson, potrivit imaginilor din satelit prezentate  de CNN.

În ultimele 24 de ore Rusia a continuat bombardamentele asupra principalelor orașe ucrainene, limitându-și la minimum ofensiva la nord, pentru a se concentra pe închiderea unei linii între Donețk și Energodar (Zaporijie).

Frontul de Nord. O nouă încercare a rușilor de a stabili un pod de pontoane la NV de Kiev a fost respinsă și de această dată de ucraineni. Forțele ruse nu au desfășurat operațiuni ofensive la nord-est de oraș, nici în jurul Sumî, iar atacurile limitate (și fără succes) de la sud-est de Harkov indică faptul că forțele din jurul acestuia au nevoie de provizii de muniție.

ISW apreciază că eforturile de regenerare a forțelor ruse de pe front, prin convocarea unor rezerviști și aducerea unor luptători din Siria, nu pot schimba echilibrul de forțe din jurul Kievului în săptămâna următoare.

Frontul de Sud. Forțele ruse din Donbas par a avea în acest moment cea mai mare capacitate de luptă și avansează constant în trei direcții: la nord-est de Herson, dinspre Donețk și Luhansk, cu intenția de a face joncțiunea cu trupele din regiunea Zaporijie, iar a treia direcție este la Mariupol, unde au cucerit părți atât din estul cât și din vestul orașului.

ISW apreciază că este puțin probabil ca forțele ruse să atace cu succes Nicolaev și să amenințe Odesa în viitorul apropiat, dar păstrează rezerve neangajate de infanterie navală care ar putea conduce o operațiune amfibie sau ar putea debarca pentru a întări operațiunile terestre. De asemenea, Rusia ar putea încerca să încercuiască Zaporijie, înaintând prin nord-est, pe malul de vest al râului Nipru, după ce tentativa de străpungere pe la sud de oraș a eșuat.

Forțele ruse fac progrese lente, dar constante împotriva apărătorilor ucraineni de pe linia de contact din Donbas, încercând să împingă treptat frontul.

O eventuală capturare a orașului Mariupol de către Rusia va da ulterior posibilitatea relocării de forțe fie în Donbas fie spre Nicolaev și Odesa. Această evaluare presupune că apărătorii de la Mariupol vor rămâne destul de curând fără muniție și alimente. Dar orașul este fortificat și este posibil ca apărătorii săi să aibă suficiente provizii pentru a rezista mai mult timp. Rușii vor continua probabil să intensifice bombardamentele până la distrugerea orașului, pur și simplu.

Analiza integrală ISW

Folosim cookies