UPDATE 4: Șeful administrației militare regionale din Nikolaev, Vitaliy Kim, a transmis pe canalul său de Telegram că trupele rusești au început să bombardeze orașul din partea de nord-est. Potrivit imaginilor surprinse de civili, rachetele sunt îndreptate spre suburbiile orașului, lovind în mare parte clădiri rezidențiale, dar și întreprinderi private.

UPDATE 3: Parlamentul Ucrainean susține că forțele de ocupație ruse l-au răpit pe primarul din Melitopol, oraș capturat încă din 25 februarie. Potrivit instituției, Ivan Fedorov a refuzat să coopereze cu militarii, motiv pentru care a fost ridicat de pe stradă. Răpirea a fost anunțată și de mai mulți oficiali ucraineni, între care și un consilier al Ministerului Afacerilor Interne și adjunctul șefului Biroului Președinției.

În schimb, Consiliul Municipal din Mariupol, oraș încercuit dar în care armatele ruse nu au intrat, spun că aproape 1.600 de civili și-au pierdut viața în cele 16 zile de război. Potrivit autorității, de 12 zile orașul se confruntă cu o ”blocadă” întrucât nu mai are acces la energie, apă curentă sau internet, iar proviziile sunt pe terminate.

UPDATE 2: Potrivit guvernatorului regiunii, Oleh Sinegubov, forțele rusești au atacat un centru pentru persoane cu dizabilități din apropierea orașului Izium, din estul țării, aflat la sud de Harkov. 

Sinegubov condamnă atacul și spune că această acțiune este “o crimă de război împotriva civililor”. Potrivit Reuters, acesta a precizat că 30 de angajați și 330 de pacienți se aflau în interiorul clădirii la momentul atacului, dar în acest moment nu este clar dacă există sau nu victime. 

În paralel, primarul Harkovului a declarat că, până acum, rușii au distrus 48 de școli din oraș.

UPDATE 1: Bombardamentele s-au extins și în vestul țării, în zone nevizate până acum de ofensiva rușilor, care se apropie tot mai mult de orașul Liov. La Dnipro, au fost lovite inclusiv o grădiniță și un bloc de locuințe.

Presa ucraineană relatează că, în această dimineață, primele bombardamente au avut loc asupra unor aerodromuri militare din orașele vestice Luțk și Ivano-Frankivsk (cunoscut și ca Stanislău), dar și în Dnipro, care până acum a fost ferit de bombardamente. Ulterior, și armata rusă a confirmat că a atacat aceste orașe.

 

Serviciile de urgență anunță că un civil a murit deja în Dnipro, dar subliniază că este încă prea devreme pentru un bilanț al victimelor. Printre țintele lovite, se numără un bloc de locuințe, o grădiniță și o fabrică de pantofi.

La Luțk, doi militari au murit și șase au fost răniți. Primarul anunță că sistemele de avertizare anti-aeriană nu au funcționat, iar populația nu a putut fi atenționată.

Rușii mai susțin că dețin controlul, de astăzi, și asupra localității Volnovakha, aflată la jumătatea distanței dintre Donețk și Mariupol.

Ofensiva rusă se apropie astfel de Liov, oraș din vestul țării aflat aproape de granița cu Polonia și considerat de o importanță strategică ridicată, spre care s-a retras o mare parte dintre refugiații ucraineni, în ultimele zile. De altfel, săptămâna aceasta, primarul orașului Liov spunea că a fost atinsă limita de capacitate pentru primirea refugiaților care au fugit din nordul, estul și sudul țării de la începutul invaziei. 

Știrea inițială: Război în Ucraina. Satelitul Maxar a surprins ieri imagini care arată că uriașa coloană de la nord de Kiev s-a dispersat și s-a repoziționat de pe șosea în pădure, în localitățile și pe drumurile adiacente. Nu este clar dacă noua poziționare este ofensivă sau defensivă. Ucrainenii susțin că au oprit înaintarea invadatorilor pe toate fronturile.


Kiev. Imaginile din satelit au fost capturate joi dimineață, după câteva zile în care cerul înorat de deasupra Kievului a împiedicat acest tip de monitorizare și arată că o parte a convoiului militar al Federației Ruse s-a “repoziționat în păduri și zone mărginite de copaci”. Nu este clar dacă această reașezare a fost făcută pentru a putea desfășura atacul decisiv asupra capitalei, sau pentru a se putea apăra mai bine de atacurile ucrainene (cu drone și arme antitanc) care au hărțuit destul de eficient în ultimele zile forțele respective. Acum ele se întind pe o arie cuprinsă de la 3 Km Nord de Aeroportul Antonov, până la Ivankiv, pe o distanță de 54 de Km, cu 10 Km mai scurtă decât săptămâna trecută, când Maxar a surprins primele imagini în zonă.

Cert este că Maxar a surprins vehicule militare desfășurate în zonele rezidențiale din orașul Ozera, 43 Km NV de Kiev, piese de artilerie adăpostite într-un petic rar de copaci lângă Lubyanka, 5 Km NV de Aeroportul Antonov, iar în Berestyanka, 15 Km Vest de Antonov par a fi o serie de cisterne cu combustibil și mai multe lansatoare de rachete, poziționate într-un câmp lângă copaci.

Totuși, față de ieri, rapoartele arată o avansare a rușilor dinspre nord și dinspre vest spre oraș, dar pe arii limitate.

Armata Ucraineană susține că acum înaintarea invadatorilor ruși a fost oprită pe toate fronturile, lucru ce pare a fi confirmat de raportările de pe rețelele de socializare.

Frontul de Est. Potrivit analizei zilnice transmise azi noapte de Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW) a crescut probabilitatea ca forțele ucrainene să poată rezista atacurilor ruse de la Harkov. Deși bombardamentele au continuat și mai multe clădiri din nordul orașului au fost incendiate, forțele ruse nu au mai executat încercări de pătrundere.

Frontul de Sud. Înaintarea Armatei Ruse în jurul orașului Nicolaev și spre Zaporijie a înregistrat progrese foarte mici în ultimele 24 de ore. ISW apreciază că Rusia păstrează probabil o capacitate de luptă mult mai mare în sud și est și va încerca să reia operațiuni ofensive mai eficiente în zilele următoare, dar “atingerea efectivă și viteza unor astfel de operațiuni sunt puse la îndoială de performanța generală a armatei ruse de până în prezent. Nu există încă indicii că armata rusă se reorganizează sau cel puțin că învață ceva din lecțiile primite până acum de la ucraineni, sau că ar lua alte măsuri care ar duce la o schimbare bruscă a ritmului sau a succesului operațiunilor sale”, arată ISW.

Raportul ISW complet, în engleză, aici

De asemenea, ieri, NATO a permis unui reporter CNN să urce la bordul unui avion de supraveghre radar AWACS, care patrulează spațiul aerian al Poloniei, la granița cu Ucraina. Potrivit CNN, cel puțin 20 de aeronave au fost detectate intrând din Belarus în Ucraina în timpul misiunii de supraveghere. Reportajul CNN, aici.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday