Scumpirea țițeiului pe piețele internaționale a dus la cea mai mare creștere săptămânală a prețurilor carburanților la benzinăriile din Europa, în unele state litrul de benzină fără plumb depășind 2 euro. Banca Centrală Europeană (BCE) se reunește joi, într-o încercare de a stabiliza inflația din Zona Euro, care ajunsese deja la 5,8% înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

În Portugalia, cea mai săracă țară din vestul Europei, cu 10% din populație trăind cu un salariu minim pe economie de 705 euro, un plin de motorină costă 91 de euro, iar în Germania organizația auto ADAC estimează că prețurile motorinei au crescut pe medie cu 28% în șase zile. 

Deocamdată, creșterile prețurilor la alimente au fost mai puțin dramatice. Dar, având în vedere că Ucraina și Rusia sunt exportatori majori de cereale, iar Rusia era și un furnizor important de îngrășăminte, așteptările ca războiul să sumpească alimentele sunt din ce în ce mai mari.

Un think tank britanic estimează că acest conflict va duce la o reducere cu 4% a nivelului real al puterii de cumpărare în următorul an, cea mai puternică scădere în aproape jumătate de secol.

Potrivit Reuters, toți acești factori adâncesc fenomenul de stagflație, o combinație între inflație și stagnare economică. BCE va trebui să decidă dacă va opta pentru o înăsprire a politicilor monetare prin reducerea stimulentelor folosite pentru a combate efectele pandemiei sau dacă va încerca să combată inflația cu riscul reintrăii în recesiune a economiei europene.

Analiza completă Reuters

Foto: Tupungato | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday