Ucraina și Rusia sunt exportatoare majore de produse alimentare de bază, iar războiul a afectat deja recoltele, ducând la creșterea prețurilor, subliniază BBC. Șeful Programului Alimentar Mondial, David Beasley, a spus că acest conflict expune oameni din întreaga lume la riscul foametei.

Rusia și Ucraina, numite cândva “grânarii Europei”, exportă aproximativ un sfert din grâul din lume și jumătate din produsele pe bază de floarea soarelui, cum ar fi semințele și uleiul. Ucraina vinde, de asemenea, mult porumb la nivel global. Din acest motiv, analiștii avertizează că războiul ar putea afecta producția de cereale și chiar dubla prețurile globale la grau.

Beasley a mai declarat că numărul persoanelor care riscă să se confrunte cu o potențială foamete la nivel mondial a crescut deja de la 80 de milioane la 276 de milioane în ultimii patru ani, înainte de invazia Rusiei, din cauza a ceea ce el numește o “furtună perfectă” a conflictelor, schimbărilor climatice și a pandemiei de coronavirus.

Acesta a adăugat că, în special, anumite țări ar putea fi afectate de criza actuală, din cauza proporției mari de cereale pe care le importă în prezent din regiunea Mării Negre: “În Liban, 50% din cerealele lor provin din Ucraina. Yemenul, Siria, Tunisia – și aș putea continua și mai departe – depind de Ucraina ca de un coș de pâine.”

De asemenea, avocatul ucrainean Ivanna Dorichenko, expert în comerț internațional, a declarat că unii fermieri din Ucraina și-au abandonat deja câmpurile în schimbul armelor împotriva trupelor ruse. Armata ucraineană a suspendat toate transporturile comerciale în porturile sale după invazia rusă, iar asta înseamnă “pierderi uriașe” pentru afaceri, dar și pentru oameni, deoarece Ucraina nu mai poate trimite mărfuri în regiuni precum Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu și Africa, precum și către ONG-uri precum Programul Alimentar Mondial.

În plus, compania chimică norvegiană Yara International a declarat pentru BBC că un deficit al îngrășămintelor, provocat de dependența de ingrediente cheie precum potasiu și fosfat rusesc, ar putea afecta grav randamentul culturilor, ceea ce ar contribui la “o criză alimentară globală”.

Sursa: BBC

Foto: Bluetoes67 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday