UPDATE ora 19:55 Organizația Mondială a Sănătății a confirmat până acum 18 atacuri ale militarilor ruși asupra spitalelor și echipajelor medicale ucrainene, în cele 14 zile de război. Conform directorului general OMS, incidentele s-au soldat cu cel puțin zece morți și 16 răniți.

UPDATE ora 19:05 Potrivit guvernatorului provinciei Donețk, până acum au fost identificate 17 persoane rănite în urma bombardamentelor asupra maternității din Mariupol. între acestea se numără și femei aflate în travaliu.

Atacul a fost condamnat de către prim-ministrul Marii Britanii, care a spus că ”sunt puține lucruri mai decadente decât țintirea celor vulnerabili și lipsiți de apărare”.

UPDATE ora 18:45 Un reprezentant al Departamentului american al Apărării a comunicat CNN că militarii ruși au lansat 710 rachete în Ucraina, în cele 14 zile de confruntări. Acesta a mai declarat că forțele ruse s-au apropiat la 20 de kilometri de Harkov și la 15 de Nicolaev, dar că nu au avansat semnificativ către Kiev sau Cernihov.

UPDATE ora 17:50 Într-un comunicat emis în această după-amiază, Consiliul Municipal din Mariopol susține că ”forțele de ocupație rusă au aruncat mai multe bombe asupra spitalului de copii. Distrugerea este colosală”. Pentru moment, nu a fost întocmit un bilanț al victimelor, dar comandantul trupelor ucrainene din regiune spune că supraviețuitorii sunt evacuați la cea mai apropiată unitate medicală.

Ministrul ucrainean de Externe a cerut intervenția comunității internaționale pentru a ajuta populația blocată în orașul încercuit. Au existat mai multe tentative de evacuare, toate eșuate. Inclusiv pentru astăzi a fost agreată încetarea focurilor până la ora 21, pentru scoaterea civililor pe o rută către Zaporojie. Ministrul Kuleba a acuzat Rusia că ține ostatică populația din orașul de la Marea Azov. Un parlamentar ucrainean ales în circumscripția Mariopol a declarat la BBC că proviziile de alimente mai ajung până la maximum cinci zile.

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit pe Twitter despre copii blocați sub dărămături, după distrugerea spitalului. În plus, viceprimarul susține că peste 1.200 de civili și-au pierdut viața în timpul celor două săptămâni de război, informație care nu poate fi verificată din surse independente la acest moment. Potrivit viceprimarului, în oraș vor fi săpate mai multe gropi comune pentru îngroparea decedaților.

UPDATE ora 16 Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională al Ucrainei anunță că un avion rusesc Suhoi 27 a fost doborât în cartierul Osokorky, din sudul Kievului, în urma unui schimb de focuri cu avioanele ucrainene. În momentul în care s-a prăbușit, aeronava a distrus mai multe case. Pilotul rus s-a catapultat, dar a fost găsit decedat, potrivit oficialilor ucraineni.

UPDATE ora 15 Autoritățile locale din Sumî (nord-est) estimează că șapte mii de persoane au fost evacuate din oraș, pe parcursul zilei de marți. În schimb, la Izium și la Mariopol, evacuările au fost oprite din cauza bombardamentelor constante ale rușilor.

UPDATE ora 13 Armata Rusă anunță că a distrus peste 2.581 de obiective militare în Ucraina, de la începutul războiului, inclusiv 123 de sisteme defensive.

În total, de la începutul operațiunii, au fost distruse în total 2.581 de obiecte de infrastructură militară ucraineană. Printre acestea se numără 90 de posturi de comandă și noduri de comunicație, 123 de sisteme de apărare antiaeriană S-300, Buk-M1 și Osa, precum și 81 de radare”, a declarat purtătorul de cuvânt la Ministerului Apărării din Rusia.

Potrivit purtătorului de cuvânt, forțele ruse au eliminat, de asemenea, 897 de tancuri și alte vehicule blindate, 95 de sisteme de rachete, 336 de tunuri și mortiere, 662 de vehicule speciale auto și 84 de drone.

UPDATE ora 12 Armata Ucraineană susține că de la începutul luptelor, a anihilat 317 tancuri, peste o mie de vehicule blindate, 120 de sisteme de artilerie, 49 de aeronave, 81 de elicoptere și două nave aparținând forțelor armate ruse.

Informația nu poate fi verificată din surse independente, iar Armata Rusă nu oferă o statistică a pierderilor suferite sau provocate adversarului.

Situația fronturilor, 9 martie

Deși situația frontului nu s-a schimbat semnificativ, începând de marți seara a fost raportată prezența forțelor cecene ale lui Ramazan Kadîrov, a formațiunilor de trupe speciale Rosgvardia, precum și a mercenarilor companiei militare private Liga (Wagner), la periferia vestică a Kievului, potrivit Institute for the Study of War (ISW).

Acestea s-au angajat cu forțele ucrainene, pentru a debloca tentativa armatei regulate a Federației Ruse de încercuire pe la vest a Kievului.

Acțiunea poate indica apropierea unui atac decisiv asupra orașului. Generalul Scott Berrier, comandantul spionajului militar american apreciază că orașul mai are rezerve de hrană pentru maximum 14 zile.

Potrivit Comandamentului Ucrainean, rușii încearcă să organizeze aprovizionarea cu combustibil pentru trupe prin utilizarea rețelei staționare existente de benzinării și depozite petroliere. Acest lucru presupune conectarea la conducta centrală de produse petroliere și transferul combustibilului de pe teritoriul Belarus.

Pe frontul de sud, rușii par a consolida forțele la sud de Zaporijie, unde au capturat deja centrala nucleară. ISW apreciază că unitățile prezente deocamdată în zonă nu sunt suficiente pentru cucerirea orașului de peste 700 de mii de locuitori.

În timpul nopții au continuat bombardamentele asupra orașelor ucrainene și a periferiilor acestora. Pentru miercuri dimineață, Rusia a anunțat din nou deschiderea unor coridoarele umanitare din Kiev, Cernihov, Sumî, Harkov și Mariopol.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday