Potrivint unui comunicat al Comisiei Europene, planul (denumit REPowerEU) ar trebui să diversifice imediat aprovizionarea cu gaze naturale și să înlocuiască folosirea acestui combustibil pentru încălzirea populației cu energia electrică.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: “Trebuie să devenim independenți de petrolul, cărbunele și gazele rusești. Pur și simplu nu ne putem baza pe un furnizor care ne amenință în mod explicit. Trebuie să acționăm acum pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la energie, pentru a diversifica furnizarea de gaze pentru iarna viitoare și pentru a accelera tranziția către energie curată. Cu cât trecem mai repede la surse regenerabile și hidrogen, combinate cu mai multă eficiență energetică, cu atât mai repede vom fi cu adevărat independenți și vom stăpâni sistemul nostru energetic”.

Măsuri de urgență privind prețurile la energie și stocarea gazelor:

  • Statele membre pot redistribui veniturile din profiturile mari din sectorul energetic și comercializarea de emisii către consumatori.
  • Stocurile subterane de gaze în țările membre UE trebuie să fie la cel puțin 90% din capacitatea fiecărei țări până la 1 octombrie a fiecărui an.
  • Comisia va analiza limitarea temporară a tarifelor la gaze și va evalua opțiunile de optimizare a pieței energiei electrice, pentru a menține energia electrică la prețuri accesibile.
  • Diversificarea aprovizionării cu gaze, prin importuri mai mari de gaz natural lichefiat (GNL) și investiții în conducte de la furnizori alții decât Rusia.
  • Cu măsurile din planul REPowerEU, se poate elimina treptat cel puțin 155 bcm de gaze utilizate, ceea ce este echivalent cu volumul importat din Rusia în 2021. Aproape două treimi din această reducere poate fi realizată în acest an, punând capăt dependenței excesive a UE de un singur furnizor.

După invazia Ucrainei, argumentele pentru o tranziție rapidă la energie curată nu au fost niciodată mai puternice și mai clare. UE importă 90% din consumul său de gaze, Rusia furnizând aproximativ 45% din aceste importuri, la diferite niveluri între statele membre. Rusia reprezintă, de asemenea, aproximativ 25% din importurile de petrol și 45% din importurile de cărbune. Pentru Ucraina, Moldova și Georgia, UE este pregătită să ofere sprijin pentru a asigura o energie fiabilă și durabilă. Efortul continuu de a asigura o sincronizare de urgență a rețelelor electrice ucrainene și moldovenești cu rețeaua europeană continentală este un semn clar al acestui angajament.

Comunicatul integral al Comisiei Europene

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday