Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat luni că “avem tot dreptul să luăm o decizie corespunzătoare și să impunem un embargo privind pomparea de gaz prin gazoductul Nord Stream 1”, dar a precizat că deocamdată nu a fost luată o astfel de decizie.

Oficialul rus a mai declarat că “este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piața globală”, iar prețul țițeiului ar ajunge la 300 de dolari pe baril. Țițeiul european BRENT s-a oprit ieri din creștere la sub 130 de dolari pe baril, aproape de maximul istoric atins în 2008.

Rusia a susținut întotdeauna că nu folosește gazul natural ca armă, dar Statele Unite și Europa s-au pregătit intens pentru această posibilitate. Recent, Ursula von der Leyen a declarat că Europa a reușit să-și asigure în depozite și contracte de aprovizionare cu gaze lichefiate (din SUA, Qatar și Nigeria) cantitatea necesară pentru această iarnă.

Cotația gazelor naturale europene cu referința Amsterdam a ajuns luni la 279 de euro/MwH, în creștere cu 42% față de vineri și cu peste 200% față de momentul începerii războiului.

Sursă alternativă: Reuters

Foto: Zorandim | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday