UPDATE ora 22:30 Rusia anunță din nou intenția de încetare a focului, miercuri dimineață începând cu ora 09:00 (ora României) și susține că este gata să deschidă coridoarele umanitare din Kiev, Cernihov, Sumî, Harkov și Mariupol.

UPDATE ora 21:40 Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că evacuarea civililor din orașul sub asediu nu a putut fi dusă la capăt. Într-o declarație de presă, oficialul a descris coridoarele umanitare oferite de Rusia, menite să transporte civilii pe teritoriul Rusiei sau în Belarus, drept “inaceptabile”.

Aceasta a mai precizat că aproximativ 5000 de civili au fost evacuați astăzi din Sumî.

UPDATE ora 20:40 Mariupol, la circa 65 de kilometri de granița cu Rusia, este complet încercuit, dar trupele rusești încă nu au intrat la sol în oraș. Totuși, ele continuă bombardamentele aeriene, potrivit unui oficial american citat de CNN. Acesta a adăugat că nici Nikolae (punct-cheie pentru înaintarea rușilor către Odesa) nu a fost ocupat.

CIA a estimat că între 2000 și 4.000 de militari ruși și-au pierdut viața, în cele 13 zile de la începutul războiului: ”Cred că Putin este nervos și frustrat acum. Mă aștept că vrea și mai tare să distrugă armata ucraineană, fără a ține cont de viețile civililor”, comentează șeful Agenției, William Burns.

Potrivit poliției din regiunea Harkov, 170 de civili și-au pierdut viața din 24 februarie până în prezent, iar cinci dintre aceștia erau copii. OMS comunicat că 61 de spitale din toată țara nu mai sunt operaționale, din cauza războiului.

UPDATE ora 15:45 În această dimineață autoritățile ucrainene au anunțat că 30 de autobuze și opt camioane vor merge către Mariopol, pe un traseu stabilit, pentru a duce provizii și ajutoare umanitare. Misiunea era de a prelua civili și, pe același traseu, să îi ducă spre Zaporojie, la 225 de kilometri nord-est.

Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a anunțat că militarii ruși au lansat din nou bombardamente pe traseul de evacuare. Agențiile de știri nu au informații dacă acest convoi umanitar a mai ajuns la Mariopol sau dacă civilii s-au îmbarcat deja, nici dacă s-au înregistrat victime.

În ultimele zile au existat mai multe acorduri pentru extragerea în siguranță a civililor blocați în orașul încercuit, toate fără succes. Părțile beligerante s-au acuzat reciproc pentru încălcarea înțelegerilor. Mariopol este un punct strategic pentru ruși pentru că, odată cucerit, ar permite o legătură terestră cu Crimeea anexată în 2014.

UPDATE ora 11:30 Albania confirmă că bombardamentele rusești au distrus clădirea consulatului din Harkov, în contextul în care Rusia a adăugat-o pe lista statelor “neprietenoase”. Nu au fost victime.

UPDATE ora 09:40 Bilanțurile provizorii indică nouă persoane rănite (inclusiv doi copii) și una ucisă, în urma bombardamentelor asupra zonelor rezidențiale din Sumî, noaptea trecută. În același interval, bombardamentele din Nikolaev au dus la uciderea a cinci persoane și rănirea altor patru.

La nord de orașul Jîtomîr, două depozite de petrol au fost cuprinse de incendii.

Potrivit Institutului american pentru Studierea Războiului (ISW) forțele ruse se consolidează și se pregătesc pentru operațiuni ulterioare de-a lungul periferiei de vest și de est a Kievului, în special în zona Irpin la vest și zona Brovary la est. Totuși coloanele rusești care au depășit Cernihiv (la NE) și Sumî (Est) fără a le putea cuceri, nu sunt consistente numeric, iar liniile lor de aprovizionare sunt vulnerabile. Ieri, ucrainenii au distrus o coloană de aprovizionare cu combustibil pentru linia de avansare dinspre est și au doborât o dronă în NV de capitală, semn că, în ciuda avansării rușilor pe aceste linii de încercuire a Kievului, armata ucraineană încă este activă în zonă și preferă să hărțuiască inamicul, în loc să se angajeze frontal cu acesta.

Armata ucraineană a raportat doborârea a două avioane rusești care au bombardat Kievul luni seara, dar informația nu a putut fi confirmată din surse independente. În schimb, a difuzat imagini nocturne despre care susține că au fost filmate de o dronă Bayraktar, în timpul atacului și distrigerii unui sistem antiaerian BUK-M2, aflat în coloana de la nord de Kiev.

Pe frontul de est, nici Cernihiv, nici Sumî, nici Harkov nu au fost cucerite, rușii continuând bombardamentele, iar ucrainenii pretinzând că au mai doborât un Suhoi Su 34. Imagini cu pilotul rus capturat și interogat au fost de asemenea date publicității.

Pe frontul de sud, trupele ruse încearcă probabil să ocolească Nikolaev și să traverseze Bugul de Sud în amonte de oraș, pentru a putea înainta apoi asupra Odesei. ISW estimează că această grabă sugerează și iminența unui desant amfibiu oriunde între Odesa și Nikolev. În același timp, armata rusă de pe frontul de sud pare a fi primit întăriri prin Crimeea pentru a cuceri Zaporijie.

La Mariopol, oraș complet încercuit de câteva zile, tăiat de la utilități și în imposibilitate de a evacua civilii, ucrainenii au raportat distrugerea unor formațiuni de blindate rusești.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday