Prețul petrolului a sărit cu 20% luni dimineață, la cel mai înalt nivel din ultimii 14 ani, după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a declarat că Washingtonul este în “discuții foarte avansate” cu partenerii săi europeni pentru interzicerea importurilor de petrol din Rusia.

Potrivit FT, valoarea de referință a țițeiului european Brent s-a apropiat de nivelul maxim istoric de 140 de dolari pe baril, atins la izbucnirea crizei financiare din 2008.

Blinken a declarat duminică pentru NBC că a vorbit cu președintele Joe Biden despre impunerea unor restricții asupra achizițiilor de petrol rusesc. Secretarul de stat al SUA a precizat că deși America dorește un răspuns coordonat cu partenerii europeni, nu exclude adopatarea unui embargou asupra țițeiului rusesc și unilateral,  “indiferent de decizia pe care o vor lua europenii”. Săptămâna trecută s-au făcut oricum puține tranzacții cu acest tip de țiței, dar în Europa sunt numeroase rafinării care depind de aprovizinarea cu petrol Ural.

Restricțiile asupra petrolului rusesc ar reprezenta o escaladare majoră a răspunsului Occidentului față de atacarea Ucrainei, cu ramificații potențial grave pentru economia globală, potrivit Financial Times. De asemenea, ar marca o reconsiderare a poziției Casei Albe, care inițial a respins apelurile venite de la ambele partide din Congress de a interzice importurile de petrol rusesc în SUA, arătând că un astfel de embargo va limita oferta globală și va crește prețurile pentru consumatori.

Sursa: Financial Times

Folosim cookies