Potrivit FT, valoarea de referință a țițeiului european Brent s-a apropiat de nivelul maxim istoric de 140 de dolari pe baril, atins la izbucnirea crizei financiare din 2008.

Blinken a declarat duminică pentru NBC că a vorbit cu președintele Joe Biden despre impunerea unor restricții asupra achizițiilor de petrol rusesc. Secretarul de stat al SUA a precizat că deși America dorește un răspuns coordonat cu partenerii europeni, nu exclude adopatarea unui embargou asupra țițeiului rusesc și unilateral,  “indiferent de decizia pe care o vor lua europenii”. Săptămâna trecută s-au făcut oricum puține tranzacții cu acest tip de țiței, dar în Europa sunt numeroase rafinării care depind de aprovizinarea cu petrol Ural.

Restricțiile asupra petrolului rusesc ar reprezenta o escaladare majoră a răspunsului Occidentului față de atacarea Ucrainei, cu ramificații potențial grave pentru economia globală, potrivit Financial Times. De asemenea, ar marca o reconsiderare a poziției Casei Albe, care inițial a respins apelurile venite de la ambele partide din Congress de a interzice importurile de petrol rusesc în SUA, arătând că un astfel de embargo va limita oferta globală și va crește prețurile pentru consumatori.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday