UPDATE ora 22:15 Potrivit Pentagonului, armata ucraineană a încetinit sau chiar a blocat marele convoi de vehicule militare ale Rusiei care se îndrepta spre Kiev. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că “Avem raportări că un pod a fost aruncat în aer. Avem indicii că ucrainenii au lovit și vehicule aflate în acel convoi”. SUA consideră că provocările întâmpinate de forțele Rusiei în materie de susținere, logistică și combustibil au încetinit, de asemenea, înaintarea spre capitala Ucrainei.

UPDATE ora 20:45 Armata ucraineană a aruncat în aer un pod care face legătura între Odesa și regiunea separatistă Transnistria. Potrivit publicației locale Odessa Life, Statul Major al Ucrainei a luat această mutare în calcul pentru a nu permite o eventuală joncțiune a forțelor rusești care atacă dinspre Nikolaev și de la periferiile Odessei cu forțele separatiste din Transnistria. Publicația raportează că nu au loc lupte la sol între ruși și ucraineni, în schimb artileria respinge atacuri lansate de pe navele din Marea Neagră, în timp ce rușii fac pregătiri pentru debarcarea pușcașilor marini.

Primarul orașului a declarat pentru Le Monde că la acest moment nu sunt probleme cu aprovizionarea cu mâncare, mulțumită ajutoarelor venite din țările europene. Civilii au organizat o rezistență și au umplut saci de nisip pe care i-au dus în centrul orașului, pentru baricade, conform CNN.

UPDATE ora 19:15 Șapte persoane au fost ucise, inclusiv doi copii, după ce un atac aerian rusesc a țintit o zonă rezidențială rurală din regiunea Kiev, a anunțat poliția ucraineană.

UPDATE ora 18:15 Primarul Mariupolului spune că orașul nu are apă, căldură sau electricitate, iar cetățenii rămân fără alimente, după ce a fost atacat de forțele ruse în ultimele cinci zile. Precizează că a cerut formarea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor.

Pe de altă parte, autoritățile ucrainene anunță forțele ruse au fost împinse în afara orașului Nikolaiev, după ce l-au atacat vineri, dar luptele continuă la periferie.

UPDATE ora 17:45 Potrivit imaginilor surprinse de cetățeni și publicate pe rețelele de socializare, orașele Hostomel și Irpin și localitatea Chaika, toate aflate în apropiere de Kiev, au suferit distrugeri semnificative în urma bombardamentelor forțelor ruse.

Videoclipurile de pe Twitter de vineri după-amiază arată blindatele rusești distruse după un atac al trupelor ucrainene, urmate de explozii puternice rezultate dintr-o lovitură de tun sau din lansarea unei rachete într-un bloc de locuințe din Irpin. Explozia a provocat pagube considerabile clădirilor din zonă, potrivit videoclipurilor geolocalizate de CNN.

Nu există știri despre posibile victime, dar imagini transmise pe Telegram indică pierderi umane cauzate de distrugerea tancurilor rusești.

UPDATE ora 16:45 Potrivit unui reporter Reuters, mai multe explozii au fost auzite la un interval scurt de timp în Kiev, imediat după ce au pornite sirenele de avertizare.

ONU estimează că 331 de civili, dintre care 19 copii, au fost uciși, iar 675 au fost răniți de la începutul invaziei ruse. Precizează totuși că bilanțul real ar putea fi mult mai mare.

UPDATE ora 14:40 Orașul Mariopol este în continuare bombardat, însă serviciile britanice de informații precizează că ucrainenii dețin controlul, încă, asupra orașului. Autoritățile afirmă că orașul că este înconjurat de ruși și “are nevoie disperată de ajutor militar și umanitar”.

UPDATE ora 13:30: În nord-estul Ucrainei, 34 de civili au fost uciși în urma atacurilor rusești asupra regiunii Harkov, în ultimele 24 de ore, potrivit serviciilor de urgență ucrainene. Primarul din Harkov acuză armata rusă „încearcă în mod intenționat să elimine poporul ucrainean”, deoarece vizează spațiile civile. De asemenea, rușii înaintează spre Odesa, oraș considerat extrem de important din punct de vedere strategic.

UPDATE ora 11 Autoritățile regionale din Cernihov anunță că cel puțin 47 de civili au murit în urma bombardamentelor care au avut loc joi asupra unor cartiere rezidențiale. Precizează că timp de câteva ore, nu au putut continua operațiunile de salvare, din cauza intensificării bombardamentelor.

UPDATE ora 10 Armata ucraineană estimează că nouă mii de militari ruși și-au pierdut viața sau au fost luați prizonieri de la începutul invaziei până acum. În plus, susține că au fost distruse 250 de tancuri și aproape 950 de blindate. Aceste date nu pot fi confirmate momentan din alte surse. Cu excepția datelor prezentate pe 2 martie, Moscova nu a mai emis până acum nicio actualizare a pierderilor suferite în Ucraina.

Potrivit Institutului american pentru Studii de Război (ISW), este surprinzătoare incapacitatea aviației ruse de a controla sau măcar de a închide spațiul aerian al Ucrainei, la mai bine de o săptămână de război. Ucrainenii sunt în continuare capabili nu numai să riposteze antiaerian la atacurile rușilor, dar și să desfășoare propriile atacuri aeriene, care provoacă pagube grave convoaielor rusești.

Potrivit Comandamentului ucrainean, în acest moment 117 grupuri de luptă ruse sunt pe teritoriul Ucrainei, fiind păstrate în rezervă doar 6 grupuri, dincolo de graniță.

Situația fronturilor, 4 martie 2022.

Kiev. Situația este neschimbată. ISW apreciază că aceasta este principala axă de atac a Rusiei, care face o prioritate din cucerirea capitalei. Forțele ruse încearcă să avanseze spre sud, pe partea de vest a orașului, dar rapoarte neverificate indică faptul că o ofensivă ucraineană ar fi rupt joi seara încercuirea, care s-a dovedit inconsistentă. Pe timpul nopții de joi spre vineri a fost semnalată o singură explozie ca urmare a unui bombardament cu rachete asupra orașului. Joi seara, Armata Ucraineană a dat publicității o înregistrare video care ar arăta distrugerea unor blindate rusești în urma luptelor din jurul Aeroportului Antonov.

Frontul de sud. Nicolaev nu este cucerit încă și se prefigurează a fi următorul punct important de rezistență ucraineană (după căderea Hersonului) ce va trebui depășit de ruși în drumul spre Odesa și securizarea integrală a litoralului Mării Negre. Ministerul ucrainean al Apărării a publicat imagini cu pregătirea populației din Odesa de un asalt amfibiu.


În est, orașul Mariopol, încercuit de două zile, cu electricitatea, comunicațiile și toate utilitățile tăiate, este bombardat în continuare, fără a fi fost cucerit de ruși.

Imagini cu un număr de blindate rusești, care ar fi fost incendiate de populația din Nicolaev, după ce au fost parcate și abandonate de soldații ruși, circulă de aseară pe internet.


Frontul de Est. Forțele terestre rusești au rămas în aproximativ aceeași poziție la Harkov, dar bombardamentele executate de artilerie, aviație și tirurile de rachete au devastat orașul. Armata ucraineană indică faptul că o formațiune rusă de mărimea unui regiment va încerca să învăluie sau să ocolească Harkovul în zilele următoare, pornind din Luhansk. ISW apreciază că încercări similare ale Rusiei de a efectua astfel de operațiuni s-au dovedit inconsistente, iar o astfel de forță ar fi insuficientă pentru a ataca oricare dintre orașele ucrainene mari și chiar pentru a se apăra, în cazul în care s-ar angaja într-un marș spre Zaporojie sau Kiev.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday