Ambasadorul Rusiei în România a făcut declarațiile pentru un post de televiziune rusesc. Conform TASS, Valery Kuzmin susține că a transmis autorităților de la București exemple de cazuri concrete în care rușilor le-au fost încălcate drepturile. Astfel, ambasadorul chiar numește câteva bănci pe care le acuză că au refuzat să mai ofere servicii cetățenilor ruși.

“O serie de bănci situate în România refuză să ofere servicii cetățenilor ruși, argumentând că aceștia au pașaport rusesc. Situația aici este destul de tensionată, deoarece (…) avem de-a face cu o țară care este activistă în cadrul NATO și a UE. Au fost deja cazuri repetate în care cetățenilor ruși care se află aici în rezidență permanentă, de exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare de către Raiffeisen, Banca Transilvania, BRD”, a afirmat diplomatul, fără a fi clar dacă a cerut și un punct de vedere al acestor bănci.

Totuși, mai arată TASS, în cadrul intervenției, oficialul a revenit asupra declarațiilor și a spus: “Într-adevăr, există precedente de natură pozitivă, când, ca răspuns la solicitările urgente de clarificare a problemelor privind conturile, mai multor clienți li s-a permis pur și simplu să scrie o declarație și li s-au deblocat în final conturile.”

Ulterior, ambasadorul susține că cetățeni ruși ar fi fost implicați în incidente la graniță, când au vrut să intre România. De exemplu, acesta povestește despre o familie de ruși căreia polițiștii români i-ar fi confiscat mașina, când au spus că se întorc în România din regiunea ucraineană Kerson. Autoritățile române nu au oferit până acum un punct de vedere referitor la afirmațiile ambasadorului, însă MAE a precizat că va lua măsuri dacă situația o va impune, după ce va face verificări.

Sursa: TASS

Foto: Inquam Photos / George Călin

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday