Situația fronturilor, 3 martie 2022

Forțele ruse au reluat operațiunile ofensive la vest și nord de Kiev, după o pauză (probabil pentru aprovizionare) de câteva zile. Totuși, nu au reușit să asigure niciun teritoriu suplimentar. Ofensiva din zona Jitomîr (130 Km Vest de Kiev) sugerează că lanțul de încercuire pe care îl pregătesc rușii în jurul orașului este mult mai amplu, posibil pentru a putea securiza antiaerian spatele unei viitoare linii de asediu și convoaiele de aprovizionare.

Bombardamentele asupra orașului au continuat, iar ucrainenii au reușit să doboare, la nord de Kiev, încă un elicopter Ka 52 Alligator, al treilea documentat cu fotografii, de la începutul conflictului.

La nord-estul Kievului, rușii se află la 65 km de centrul orașului, iar la est, la 35 de kilometri și controlează un coridor lat de aproximativ 100 de kilometri, între Sumy și Cernihiv, orașe aflate și ieri sub atacuri aeriene și bombardamente, dar necucerite.

Coloana uriașă de la nord de Kiev este folosită ca forță de rezervă pentru atacarea acestuia, dar ISW estimează că în următoarele zile rușii vor avea ca prioritate mai probabil încercuirea capitalei decâ atacuri care, până acum, le-au adus doar pierderi.

Frontul de Est
Forțele ruse au bombardat centrul Harkovului și chiar zone rezidențiale. În bombardamentele de ieri a fost lovită și o catedrală, folosită acum de locuitorii orașului ca loc de adăpost. Imagini cu o nouă coloană de vehicule rusești distruse în apropiere de Harkov a apărut ieri pe internet.

Frontul de Sud

Forțele ruse au încercuit complet Mariupol. Orașul a fost tăiat de la electricitate, încălzire și internet, iar bombardamentele intense profilează o catastrofă umanitară.

Herson (Kerson) este primul oraș major (300 de mii de locuitori) ce pare a fi fost securizat de forțele ruse. O navă comercială din Bangladesh a fost lovită de o rachetă rusească în estuarul Bugului, lângă Nikolaiev. Acest oraș este următoarea țintă a rușilor spre Odesa. De asemenea, activitatea navală din Crimeea, sugerează că un desant marin ar putea avea loc asupra Odesei în următoarele zile.

Miercuri, 2 martie

UPDATE ora 00:50 Explozie la Kiev, la 200 de metri de gară. Potrivit unor informații preliminare oferite de primarul Vitali Kliciko, au fost sparte geamurile clădirii, dar nu s-au înregistrat victime: “Inamicul caută să pătrundă în orașul nostru, dar apărătorii resping ocupanții și apără Kievul”, a spus edilul, citat de CNN.

Un consilier al Ministerului de Interne susține că pagubele au fost provocate de rămășițele unei rachete de croazieră rusești care a fost interceptată de sistemele de apărare aeriană.

În schimb, într-o conferință de presă susținută la Pentagon, purtătorul de cuvânt John Kirby a transmis că în ultimele 24-36 de ore, convoiul militar rus care se deplasează către capitală nu a înaintat semnificativ. Susține că deplasarea este influențată de mai mulți factori, inclusiv o manevră de regrupare a trupelor, provocări legate de logistică și rezistență din partea armatei ucrainene.

UPDATE ora 21:30 Mai multe publicații americane citează un oficial american, care a declarat (sub protecția anonimatului) că Rusia a lansat până acum în Ucraina “peste 450 de rachete de toate felurile, cu rază scurtă și medie, balistice și de croazieră”. Cu toate acestea, “capacitățile ucrainene de apărare antiaeriană și antirachetă rămân intacte și viabile”. Americanii se așteaptă ca războiul să intre de acum într-o fază și mai distructivă și mai mortală, pe măsură ce Rusia trece la artileria grea. SUA estimează că Rusia are deja angajat pe teritoriul Ucrainei 82% din forțele concentrate în zonă, dar acestea “au grave probleme de susținere și logistică pe câmpul de luptă, confruntându-se cu lipsă de combustibil și de alimente”.

UPDATE ora 19:35 Ministerul rus al Apărării mai susține că pe lângă aproape cei 500 de militari ruși decedați, au mai fost răniți 1.597: “Din păcate, am înregistrat pierderi printre camarazii noștri care participă la operațiuni”, a transmis purtătorul de cuvânt. Acesta a adăugat și că, după estimările Moscovei, Ucraina a pierdut 2.870 de militari, iar 3.700 au fost răniți. Acestora li s-ar adăuga și 572 de militari luați prizonieri.

Cifrele prezentate de autoritățile rusești sunt semnificativ mai mici decât estimează armata ucraineană, și anume șase mii de militari ruși uciși. Totuși, explică BBC, pentru moment este foarte greu de verificat independent, momentan, cifrele prezentate de cele două părți. Ministerul britanic al Apărării estimează că, de fapt, rușii au suferit “pierderi considerabile”.

UPDATE ora 18:45 Un comandant militar al Ucrainei anunță că trupele sale au recucerit Makariv, oraș aflat la 50 km vest de Kiev.

UPDATE ora 18 Presa din Belarus, citată de BBC și Reuters, transmite că o nouă întâlnire a delegațiilor Rusiei și Ucrainei va avea loc astăzi, însă, oficial, nu se cunoaște locul de desfășurare și nici ora la care va avea loc aceasta. Totuși, presa internațională că sunt mari șanse ca întâlnirea să fie amânată și să aibă loc joi.

UPDATE ora 16:30 Război în Ucraina. UPDATE: Autoritățile din Mariupol (oraș-port la Marea Azov) susțin că forțele rusești blochează evacuarea civililor și provoacă distrugeri în masă. Nu au reușit să estimeze numărul victimelor.

Vadim Boicenko, primarul orașului Mariupol, a transmis că “atacul neîntrerupt” al armatei rusești a cauzat “victime în masă” și a distrus rețeaua de apă potabilă: “Forțele inamice ale Federației Ruse au făcut tot posibilul pentru a nu permite civililor să părăsească orașul“, a spus edilul citat de Reuters. El nu a oferit și o estimare a victimelor.

Serghei Orlov, viceprimarul orașului de aproximativ 130 de mii de locuitori, a spus pentru BBC că un cartier de pe malul râului Kalka a fost “aproape în totalitate distrus. Nu putem stabili numărul victimelor, dar credem că cel puțin sute de oameni au murit. Nu putem ajunge în acel cartieri pentru a recupera cadavrele celor decedați“.

UPDATE ora 15:00 Autoritățile din Ucraina, citate de BBC și Reuters, anunță că peste două mii de civili și-au pierdut viața, de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Conform Serviciului de Urgență ucrainean, salvatorii au stins peste 400 de incendii care au izbucnit după bombardamentele rusești în toată țara și au dezamorsat 416 explozibili. Totodată, zece membri ai serviciilor de urgență au fost uciși.

În timpul celor șapte zile de război, Rusia a distrus sute de noduri rutiere, clădiri rezidențiale, spitale și grădinițe”, au precizat autoritățile.

În ultimele zile, atacurile s-au intensificat, iar armata rusă a bombardat zone rezidențiale din mai multe orașe, în special din Kiev și Harkov. Rețelele sociale abundă de imagini și videoclipuri cu pagubele provocate de rachetele rusești care au lovit clădiri rezidențiale.

UPDATE ora 14:20 Continuă bombardamentele în Harkov, al doilea oraș al țării. Roman Semenukha, adjunctul șefului administrației regionale, anunță că armata rusă a lovit cu o rachetă și clădirea Consiliului Municipal, după ce a tras în sediul poliției și cel al unei universități.

UPDATE ora 12:20 Cetățenii de rând din mai multe orașe și regiuni formează blocade umane pe străzi pentru a se opune avansului vehiculelor militare ruse. În Enerhodar, civilii au format un grup compact de-a lungul drumului pentru a nu permite trecerea armatei ruse.

Tot în Enerhodar, mii de oamenii au blocat drumurile pentru a nu permite avansul blindatelor ruse.

O situație similară a avut loc și în regiunea Luhansk.

Război în Ucraina. UPDATE: Bilanțul autorităților locale din Harkov indică cel puțin 21 de persoane ucise și 112 rănite, în urma bombardamentelor de azi-noapte. În mai multe orașe, cetățenii blochează drumurile pentru a nu permite avansul armatei ruse.

Update ora 11:30 Consiliul local din Mariopol (sudul țării) precizează că orașul se află încă sub control ucrainean, dar că lupta s-a intensificat pe parcursul ultimelor ore, inclusiv cu numeroase bombardamente. Autoritățile susțin că rachetele au lovit inclusiv o maternitate din oraș.

În regiunea Luhansk, numeroși civili au fost filmați blocând drumurile în momentul în care treceau tancuri rusești.

Update ora 11 Potrivit bilanțului anunțat de președintele Zelenski și detaliat apoi de armata ucraineană, rușii ar fi pierdut în luptă aproape șase mii de militari, 30 de avioane, 31 de elicoptere, 211 tancuri. Totuși, până acum, Moscova nu a prezentat un bilanț al pierderilor de la începutul invaziei și până în prezent, astfel că datele publicate de ucraineni sunt singurele disponibile.

Update ora 09:45 Bilanțul victimelor a fost făcut public de guvernatorul regional din Harkov, care susține că atacurile rusești “au fost respinse”. Între timp, există informații neconfirmate din surse independente conform cărora trupele rusești au pătruns în nordul orașului.

Imaginile postate pe rețelele de socializare arată că o rachetă a lovit clădirea poliției din Harkov, iar alta a lovit clădirea unei universități din oraș (al doilea cel mai mare din Ucraina).

Update ora 09:25 Serviciile de informații ale Marii Britanii explică faptul că trupele rusești se află în centrul orașului Kerson și au ocupat și sudul. Ambele părți susțin că dețin controlul în acest oraș, însă primarul afirmă că “este în desfășurare ocuparea de către trupele rusești”. Dacă orașul Kerson ar pica, ar fi cel mai mare capturat de ruși până acum în Ucraina. Totuși, britanicii subliniază că ofensiva a încetinit pe toate planurile, în toată țara, din cauza problemelor logistice, dar și a rezistenței armatei ucrainene.

De asemenea, Marea Britanie estimează că 660 de mii de civili au fugit din Ucraina până acum.

Update ora 09 Ministrul ucrainean al Apărării anunță că armata sa urmează să primească lansatoare de umăr și rachete Javelin (anti-tanc) și Stinger (anti-aerian). În plus, afirmă că și Turcia urmează să trimită în cel mai scurt timp noi drone de atac.

UPDATE Ora 5.00 Bombardamentul Kievului, anunțat de Ministerul rus al Apărării în după amiaza de 1 martie, a constat până acum în cinci tiruri de rachete asupra zonelor rezidențiale ale orașului, inclusiv cel prin care a fost lovit turnul de televiziune din Centru.

Potrivit Institute for the Study of War (ISW – un think tank american specializat), încetinirea ofensivei asupra Kievului, care reprezintă principalul efort operațional al Armatei Ruse, a fost cauzată de nevoia de aprovizionare și întărire a efectivelor, după primele zile de război, în care acestea nu au reușit să cucerească orașul, așa cum probabil au sperat. ISW estimează că sensul coloanei uriașe fotografiată din satelit la nord de Kiev este acela de a asigura învăluirea orașului pe la vest și sud și de a sprijini principala direcție în atacul final asupra orașului, care se va da probabil tot dinspre nord. Nu este clar când, dar încercuirea s-ar putea realiza în următoarele 24-48 de ore. În acest sens, forțele ruse au deplasat deja o parte din forțele care au atacat fără succes Cernihiv, iar o coloană de blindate se deplasează de la Sumy, ambele urmând să închidă anveloparea capitalei ucrainene dinspre est.

Celelalte trei direcții de atac (Harkov, Mariopol și Nikolaiev-Odesa) sunt active, dar nu beneficiază de resurse comparabile cu cele concentrate la Kiev.

Harkov. Armata rusă nu a mai avut tentative de intrare în oraș, dar a continuat să îl bombardeze. cauzând o creștere dramatică a pagubelor aduse infrastructurii și victimelor civile. Aceste bombardamente, aparent fără sens, sugerează totuși că un atac la sol va fi reluar în următoarele 24-48 de ore.

Frontul de sud. Rușii pretind că acum au încercuit Mariopol. Deși un atac direct asupra orașului putea fi executat încă de ieri, au preferat să-l bombardeze și să-i lase pe locuitori fără surse de energie, în întuneric și frig. Totuși, în ultimele 24 de ore, frontul s-a mișcat aproape numai în această zonă.

La Zaprozhya avansarea a fot oprită, iar spre vest, iar rușii au făcut eforturi de a captura Kerson (pe care ambele părți susțin că îl controlează) și de a-și securiza drumul spre Nikolaiev și Odesa. Ucrainenii pretind că au atacat cu elicoptere și au distrus un convoi militar uriaș (800 de vehicule) care, cel mai probabil încerca să ocolească Nikolaiev pe la nord și să-l încercuiască. Această informație nu a putut fi confirmată deocamdată din surse independente.

UPDATE ora 00:00 Rusia a lansat o rachetă de croazieră Kalibr aproape de miezul nopții în orașul Jîtomir, ținta fiind brigada 95 a Forțelor Armate ale Ucrainei, conform primarului Serghei Sukhomlin. Una dintre bombe a lovit o clădire de apartamente aflată în apropierea unui spital. Numărul victimelor nu este cunoscut.

Tot în această noapte, potrivit publicației Kyiv Independent, mai multe cartiere ale Kievului (Rusanivka, Kurenivka, Boiarka și regiunea din apropierea Aeroportului Internațional Kiev) se află sub bombardamentul forțelor rusești. De asemenea, și orașul Vyshneve din afara capitalei este afectat, iar o explozie a fost raportată în Bila Tserkva, unde un depozit de combustibil a fost lovit.

MARȚI, 1 martie

UPDATE ora 22:35 Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a transmis, într-un reportaj pentru CNN și Reuters, că Europa trebuie să aibă în vedere că “dacă Ucraina va cădea, atunci toate trupele (rusești) se vor afla la granițele țărilor membre NATO”.

Liderul ucrainean a mai declarat că UE și SUA au ignorat cererile Kievului de a impune sancțiuni Rusiei, preventiv, înainte de începerea războiului. Zelenskiy a salutat totuși acum impactul sancțiunilor impuse împotriva Rusiei.

În altă ordine de idei, potrivit reporterilor CNN din Ucraina, o serie de explozii au avut loc în apropierea Kievului.

UPDATE ora 22:15 Marea Britanie anunță că va impune sancțiuni împotriva Belarusului. Ministrul de Externe a anunțat că sancțiunile vor viza persoanelor și organizațiilor, pentru rolul pe care îl joacă Belarusul în invazia Ucrainei de către Rusia.

Regimul Lukașenko ajută și susține în mod activ invazia ilegală și va simți consecințele economice pentru sprijinul său pentru Putin”, a declarat Liz Truss

UPDATE ora 20:30 Forțele ruse au pătruns în orașul Herson, din sudul Ucrainei. Potrivit consilierul Ministerului de Interne ucrainean, Ucraina încă are control asupra clădirii administrative a orașului.

La două zile după ce președintele Vladimir Putin a dat ordinul de punere a forțelor nucleare ruse “în stare de alertă specială”, submarinele nucleare și lansatoarele mobile de rachete ale Rusiei au organizat exerciții în Marea Barents. Flota de Nord a Rusiei a precizat într-un comunicat de presă că mai multe dintre submarine nucleare au exersat “manevre în condiții de furtună” și că mai multe nave de război însărcinate cu protejarea Peninsulei Kola din nord-vestul Rusiei, unde se află mai multe baze navale, se vor alătura manevrelor.

În regiunea Irkutsk din estul Siberiei, unitățile Forțelor Strategice de Rachete au dispersat lansatoare de rachete balistice intercontinentale Yars în zone împădurite.

UPDATE ora 19:00 Serviciul pentru Situații de Urgență din Ucraina informează că cinci persoane și-au pierdut viața și cinci au fost rănite, în urma atacului asupra turnului de telecomunicații. Ministerul de Externe și Administrația Prezidențială au condamnat distrugerea Memorialului Babi Iar, situat în proximitatea turnului. Memorialul a fost ridicat pentru comemorarea evreilor uciși pe perioada Holocaustului, scrie Reuters.

UPDATE ORA 18:05 Ministerul ucrainean de Interne confirmă, pe canalul oficial de Telegram, că au avut loc explozii lângă turnul de televiziune din capitală. Transmite că televiziunile nu vor emite o vreme, timp în care vor activa modalitățile de emisie de rezervă.

UPDATE ora 17:35 Imaginile de pe rețelele de socializare arată exploziile din proximitatea turnului înalt de 380 de metri. BBC menționează că nu este clar în acest moment dacă turnul a fost lovit direct.

Aparent, potrivit jurnaliștilor ucraineni, este vorba despre un atac cu rachete, dar momentan nu sunt disponibile informații oficiale în acest sens.

UPDATE ora 17:10 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: “Suntem uniți în aceste momente de criză. Poporul ucrainean luptă cu curaj împotriva Rusiei. În ultimele săptămâni, ca răspuns la atacul Rusiei, am crescut prezența pe mare, la sol și aerian. Sunt 120 de nave din Marea Baltică până în Marea Mediterană. Toți aliații desfășoară mii de soldați în zona de est. Nu trebuie să fie nicio îndoială. Angajamentul nostru față de Articolul 5 este ferm. NATO este o alianță defensivă și nu căutăm război cu Rusia.”

UPDATE ora 15:55 Într-un comunicat transmis de agenția oficială TASS, ministerul vorbește de “atacuri de înaltă precizie” (probabil cu rachete) care ar urma să vizeze “centrele tehnologice ale serviciilor secrete ucrainene”. Cere “tuturor celor care locuiesc în apropierea centrelor SBU și a nodurilor de rețea [de comunicații] din Kiev să-și părăsească casele”.

La un sfert de oră după acest comunicat al rușilor, ministrul ucrainean al Apărării a declarat că amenințarea în sine este parte din “războiul psihologic purtat de Rusia” cu rolul de a speria populația.

UPDATE ora 14:35: Consilierul Ministrului de Interne, citat de CNN, anunță că cel puțin zece civili au murit și 35 au fost răniți în urma atacurile cu rachete rusești în centrul orașului Harkov. ”Piața Libertății a fost lovită de o rachetă de croazieră. O a doua lovitură de o rachetă similară a lovit clădirea după sosirea salvatorilor (în 5-7 minute). O treime din clădirea administrației a căzut”, a declarat acesta.

Într-un discurs în plenul Parlamentului European, Zelenski a spus că Ucraina ”plătește un preț foarte mare pentru idealurile europene: Mii de oameni uciși, două revoluții, un război și cinci zile de invazie pe scară largă”. ”Avem dorința de a ne vedea copiii în viață, cred că este una corectă. Luptăm pentru supraviețuire. Luptăm pentru a fi membri egali ai Europei”, a adăugat acesta.

UPDATE ora 13.00 Conform unor oficiali ucraineni, citați de presa ucraineană, o coloană de 33 de blindate din Belarus a intrat în Ucraina prin nordul țării, pentru a ajuta Rusia în ofensiva militară. Canalul oficial de Telegram al Parlamentului Ucrainei anunță și el că trupele din Belarus au intrat marți la prânz pe teritoriul ucrainean. (sursă alternativă)

Cu doar câteva ore înainte, președintele Aleksandr Lukașenko susținea că nu va trimite trupe în țara vecină. Lukașenko a declarat presei că forțele țării sale nu se vor alătura trupelor ruse în invazia Ucrainei și a negat acuzațiile Kievului că trupele rusești au atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului. (Reuters)

UPDATE ora 12.30 Un număr mare de elicoptere rusești a survolat nordul Kievului, de la Est spre NV, aparent, după o acțiune de desant la NE de capitala Ucrainei. Filmarea este din această dimineață și surprinde momentul în care două dintre ele (unul de atac și unul de transport)  sunt lovite de ucraineni, cel mai probabil cu rachete de umăr (Stinger).

UPDATE ora 12.00

Scene de răscoală a populației împotriva ocupanților ruși au fost filmate în Kupiansk, un orășel aflat la limita dintre regiunile Harkov și Luhansk. Populația atacă cu mâinile goale un autoturism cu însemnele Armatei Ruse.

O altă filmare arată că locuitorii aceluiași oraș se ceartă cu soldații veniți cu blindate pentru a ocupa orașul.

UPDATE ora 11:35 Primarul din Mariupol transmite că orașul de la Marea Azov este o țintă constantă a bombardamentelor, încă de la începutul invaziei Rusiei. Într-o declarație pentru televiziunile ucrainene, primarul Vadim Boicenko spune că orașul este atacat de forțele de artilerie, de cele aeriene, iar cartierele rezidențiale sunt bombardate de cinci zile: “Infrastructura civilă este avariată – școli, case. Sunt mulți răniți, sunt femei și copii uciși”.

UPDATE ora 10:25 Autoritățile locale din Harkov anunță că a fost atacat centrul orașului, dar și numeroase zone rezidențiale. Imaginile postate pe pe rețelele de socializare în această dimineață arată cum una dintre principalele clădiri administrative este lovită de o rachetă, în zonă fiind și numeroși civili și mașini aflate în mișcare. Bilanțul provizoriu al autorităților indică șase răniți, însă acestea se așteaptă să fie persoane prinse sub dărâmături.

UPDATE ora 10:05 Serviciile britanice de informații susțin că Rusia a “progresat foarte puțin” în ceea ce privește ofensiva asupra Kievului, cel mai probabil din cauza problemelor de logistică. De asemenea, oficialii britanici explică și faptul că forțele rusești au intensificat utilizarea artileriei la nord de Kiev și în apropierea Harkov și Cernihiv: “Folosirea artileriei grele în zonele urbane dens populate crește foarte mult riscul de victime civile”.

Între timp, armata Ucrainei susține că peste 5.700 de militari ruși au murit de la începutul invaziei, iar 200 au fost luați prizonieri, însă cifrele nu au fost confirmate din alte surse, iar Moscova refuză să publice astfel de date.

UPDATE, ora 8.00 Primarul din Sumy, oraș de 250 de mii de locuitori, aflat la NV de Harkov, spune că 70 de militari ucrianeni au murit în bombardamentele de duminică asupra unității lor. Rușii au folosit lansatoare de rachete Grad, care fac un covor de bombe. Există de asemenea și victime civile.

Maxar informează că pozele făcute la nord de Kiev de satelitul său arată că lungimea uriașei coloane de blindate rusești a crescut acum la 65 de kilometri. În ultimele 24 de ore, aceasta s-a apropiat la 25 de kilometri de Kiev.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday