Potrivit Politico, care citează un oficial guvernamental ucrainean, piloții polonezi vor decola marți dimineață din Polonia la manșa unor avioane de luptă, mobilizate rapid de fostele țări comuniste din UE. Deși nu este foarte clar ce țări donează avioanele, Parlamentul Ucrainean a transmis ieri pe Twitter că UE trimite 70 de avioane de luptă în Ucraina, inclusiv 28 de avioane Mig-29 din Polonia, 12 din Slovacia și 16 din Bulgaria, împreună cu 14 Su- 25 (de atac la sol) din Bulgaria. Deși inițial comisarul european pentru politică externă a declarat că achiziția va fi finanțată de Comisia Europeană cu 500 de milioane de euro, el a revenit ulterior asupra declarației, spunând că avioanele sunt donate de țările membre, prin acorduri bilaterale cu Ucraina.

România nu este printre țările donatoare de avioane de producție sovietică, pentru că singurele avioane militare operaționale pe care le mai are în acest moment sunt Migurile 21, pe care piloții ucraineni nu sunt antrenați să le manevreze.

Pe lângă avioane de vânătoare, numeroase țări europene (printre care și România) trimit acum în Ucraina muniție, arme antitanc, combustibil și materiale medicale. Finlanda a anunțat că va trimite Ucrainei 2.500 de puști de asalt, muniție, 1.500 de arme antitanc și 70.000 de rații de mâncare. Suedia pregătește, de asemenea, un ajutor constând în arme antitanc.

Sursa: Politico

Foto: Caspar Smit | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday