UPDATE 22:15 Norvegia anunță că va trimite Ucrainei echipamente militare (căști, veste antiglonț) și ajutoare umanitare în valoare de 225 de milioane de dolari. Totuși, spre deosebire de Finlanda, autoritățile de la Oslo au decis că momentan nu vor trimite și arme.

UPDATE 21:45 Presa din Ucraina relatează că o navă a Rusiei a doborât un avion rusesc în apele Mării Negre. Din primele informații, este vorba despre o eroare de comunicare, avionul fiind confundat cu unul ucrainean.

UPDATE ora 20:50 Corespondenții BBC spun că o rachetă a explodat aproape de locul din care relatează. Sirenele de avertizare au fost activate, iar populația este îndemnată să se adăpostească. Primele explozii au început să aibă loc după ora 18:30. Între timp, serviciul de telecomunicații speciale al Ucrainei susține că 20 de elicoptere se îndreaptă din Belarus spre Kiev. Reporterii presei locale explică faptul că exploziile au loc în partea vestică a orașului, mai ales în condițiile în care sunt informații că rușii au reușit să închidă complet partea aceea a orașului.

Între timp, imaginile din satelit realizate luni de Maxar Technologies și prezentate de Reuters și NY Times arată faptul că forțele terestre ale Rusiei au continuat să se apropie de capitala Ucrainei, iar convoiul militar format din blindate, tancuri și alte vehicule de sprijin logistic se întinde pe o lungime de 27 de kilometri. Jurnaliștii celor două publicații subliniază totuși că linia convolului este despărțită pe mai multe porțiuni.

UPDATE ora 20:20 Finlanda trimite Ucrainei 2.500 de arme de asalt, 150 de mii de cartușe și 1.500 de arme anti-tanc: “Situația din Ucraina este extrem de dificilă din cauza ofensivei rusești, iar astfel există o nevoie imediată de echipamente pentru de apărare”, argumentează oficialii de la Helsinki.

UPDATE ora 19:45: UE estimează că cel puțin 400 de mii de ucraineni au fugit din țară până acum, dintre care 100 de mii doar în ultimele 24 de ore. Preconizează că “alte câteva milioane vor urma să vină”. ONU estimează că pe parcursul zilei de luni, cifra a urcat la 500 de mii, dintre care mai mult de jumătate au trecut în Polonia. Polonia și-a declarat granița deschisă pentru ucraineni, chiar și pentru cei fără documente oficiale, și a renunțat la cerința de a prezenta un test Covid negativ.

UPDATE ora 17:30 Președintele francez Emmanuel Macron a purtat discuții telefonice atât cu Volodimir Zelenski, cât și cu Vladimir Putin. Discuția cu Putin a durat o oră și jumătate, iar Macron a pledat pentru ”necesitatea de a implementa o încetare imediată a focului”. La rândul său, Vladimir Putin a transmis că se poate ajunge la o înțelegere doar dacă Ucraina devine neutră, ”denazificată” și ”demilitarizată”, iar controlul rusesc asupra Crimeei va fi recunoscut oficial.

Pe de altă parte, Ungaria a anunțat că nu va permite tranzitul de arme letale pe teritoriul său, pentru a menţine securitatea în ţară.

UPDATE ora 17: Conform militarilor ucraineni din nordul țării, au fost bombardate localitățile Kyinka și Pavlivka, din regiunea Cernihiv, aproape de granița cu Belarus. De altfel, există informații, neconfirmate încă, despre faptul că bombardamentele au fost efectuate chiar de pe teritoriile bieloruse. Nu este clar în acest moment ce rachete au fost folosite, însă armata ucraineană susține, printr-un comunicat emis în această după-amiază, că este vorba despre “arme interzise prin Convenția de la Geneva”. Oficialii ucraineni mai adaugă faptul că există victime în rândul civililor, fără a detalia.

Update ora 15:50: Armata ucraineană anunță că militarii de pe Insula Șerpilor, despre care s-a crezut inițial că au fost uciși în urma unei ofensive a marinei rusești, sunt de fapt în viață, însă pare că au fost luați prizonieri.

Update ora 15: Autoritățile locale din Harkov anunță că populația nu mai poate ieși pe străzi după ora 16, iar circulația în grupuri de mai mult de două persoane este interzisă. Recomandă oamenilor să nu mai încerce să părăsească orașul, deoarece este prea târziu și riscă să se pună în pericol.

UPDATE. ora 14.00 Bombardamentul rusesc asupra Harkovului din această dimineață a lovit numeroase zone rezidențiale. Rețelele de socializare sunt invadate de filme cu oameni morți pe străzi. Un oficial ucrainean a declarat că sunt zeci de victime. Bombardamentul din această dimineață a fost deschis de unul sau mai multe avioane supersonice și a fost urmat de atacuri cu rachete.

Avetisment! Link către imagini cu puternic impact emoțional.

Cu o populație de 1,4 milioane de locuitori, Harkov este al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, cu o populație rusofonă de 30% din total. De la începutul conflictului, a fost cel mai puternic punct de atac al forțelor ruse, care au intrat de mai multe ori în oraș, dar au fost de fiecare dată hărțuite până s-au retras.


UPDATE ora 12.00.

Kiev. O coloană de tancuri se mișcă din nord-vestul orașului spre sud. Aparent, rușii încearcă să închidă complet vestulul Kievului, după ce duminică, o tentativă similară cu blindate ușoare a eșuat.


Harkov. Luptele au reînceput în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, după eșecul de ieri al rușilor de a-l captura.

Un Suhoi Su-34 a fost filmat în zonă într-o manevră de bombardament și cel puțin o clădire rezidențială din nordul orașului a fost lovită. Ulterior atacului aerian a urmat un bombardament.

UPDATE ora 10:50 Armata rusă anunță un coridor ”sigur și deschis” pentru cetățenii care vor sa plece din Kiev. ”Facem apel la oamenii din Kiev. Toți civilii din oraș pot părăsi liber capitala Ucrainei de-a lungul autostrăzii Kiev-Vasilkov. Această rută este deschisă și sigură. Încă o dată, vreau să subliniez că forțele armate ale Federației Ruse lovesc doar ținte militare. Populația civilă nu este în pericol”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerul rus al Apărării.

Totuși, Ministerul de Interne din Ucraina anunța, aseară, că 352 de civili au fost uciși, între care 14 copii, și 1684 au fost răniți.

UPDATE 10:00 Autoritățile ucrainene au prezentat un bilanț provizoriu al soldaților ruși decedați și a unităților militare distruse după cele trei zile de război. Potrivit acestora, forțele ucrainene au ucis 5.300 de soldați ruși și au  distrus:

  • 29 aeronave
  • 29 elicoptere
  • 191 tancuri
  • 816 vehicule de război blindate
  • 74 tunuri
  • 1 unitate antiaeriană BUK-1.
  • 4 sisteme de lansare multiplă a rachetelor
  • 60 cisterne
  • 3 drone
  • 2 bărci

Aceste informații nu au putut fi verificate din alte surse.

UPDATE 9.30 Ministerul britanic al Apărării explică faptul că avansul Rusiei asupra Kievului a fost încetinit de “eșecuri logistice și de rezistența acerbă a ucrainenilor”. Majoritatea forțelor terestre ale lui Putin rămân la mai mult de 30 km la nord de Kiev, avansul lor a fost încetinit de forțele ucrainene care apără aerodromul Hostomel (Antonov). Sursa: Reuters

Ieri au fost raportate mai multe situații în care trupele rusești încercau să obțină carburanți de la populație și chiar jefuirea unor supermarketuri de către soldații ruși.

După patru zile de lupte, rușii reușesc să înainteze doar pe frontul de sud, spre Mariupol. Este raportat un desant marin (aproximativ 2000 de pușcași) la 40 Km vest de acest oraș, iar ucrainenii recunosc că au pierdut controlul Berdiansk, portul principal al flotei lor din Marea Azov. Totuși, înaintarea spre Odesa a fost oprită, iar incursiunea de duminică în Harkov, respinsă.

La Kiev rușii au nevoie să desfășoare poduri de pontoane pentru a putea avansa cu blindatele grele spre oraș, principalele poduri din jurul acestuia fiind aruncate în aer de ucraineni.

Armata ucraineană estimează că, până acum, rușii au pierdut 1500 de oameni, iar alți 3000 au fost răniți. Susține, de asemnea, că a doborât 27 de avioane și 26 de elicoptere inamice și că a distrus 150 de tancuri și 700 de vehicule blindate. Aceste date nu pot fi însă verificate și trebuie citite în contextul propagandei de război.

UPDATE ora 5.00 În timpul nopții de duminică spre luni, mai multe rachete au lovit orașele ucrainene, o parte dintre ele lansate de pe teritoriul Belarus. Una dintre ele a ajuns într-un bloc de locuințe din Cernihiv, oraș aflat la NV de Kiev, și pe care rușii au renunțat să încerce să îl mai cucerească după primele două zile de atacuri, preferând să-l ocolească pentru a înainta spre Kiev.


Armata ucraineană anunță că a respins atacul asupra orașului Irpin, o suburbie din NV Kievului și că a atacat șase coloane de blindate rusești, dintre care două în jurul Kievului. Presa ucraineană semnalează, într-adevăr, un atac (despre care susține că a fost cu rachete) la Makarov, 40 Km vest de Kiev. O altă coloană de blindate a fost reperată aseară în zonă, dar nu este clar dacă este aceeași despre care aviația ucraineană susține că a distrus-o în timpul nopții, câțiva kilometri mai la nord.

De precizat că aceasta NU este coloana de cinci kilometri semnalată de satelitul Maxar în decursul zilei de duminică, la Ivankiv, în zona de nord a Kievului, controlată acum complet de ruși.

Comandamentul aviației ucrainene a publicat imagini filmate din dronele TB 2 în timpul unui atac asupra unor rampe mobile de rachete rusești aflate la 100 km NV de Kiev. Autenticitatea informațiilor și a imaginilor nu poate fi confirmată din surse independente.


Duminică, 27 februarie

UPDATE ora 22:20 Imagini din satelit publicate de o companie americană, Maxar Technologies, arată o desfășurare mare de forțe terestre rusești, inclusiv tancuri, care se deplasează în direcția capitalei ucrainene Kiev, de la aproximativ 64 km distanță. Conform acestor imagini, coloana de vehicule blindate se întinde pe o lungime de 5 kilometri. Reuters precizează însă că nu a putut verifica aceste imagini.

A satellite image shows Russian ground forces northeast of Ivankiv heading in the direction of Kyiv, Ukraine, February 27, 2022. Satellite image ©2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Convoiul era situat la nord-est de orașul ucrainean Ivankiv și era compus din vehicule blindate, inclusiv tancuri, vehicule de luptă de infanterie și artilerie autopropulsată și vehicule care transportă combustibili și pentru logistică.

UPDATE ora 22:00 Primarul Kievului revine asupra declarației anterioare. Vitali Klitschko a declarat pentru ziarul german Bild că ”Kievul nu este complet înconjurat”.  ”Armata ucraineană luptă din greu la periferie orașului, iar armata rusă înregistrează multe victime. Cât despre civilii care fug, atâta timp cât există restricții de circulație nu este posibil pentru că nimeni nu poate ieși din case”, a adăugat acesta.

Ministerul de Interne din Ucraina anunță că până acum 352 de civili au fost uciși, între care 14 copii, și 1684 au fost răniți.

UPDATE ora 20:30 Primarul Kievului, fostul campion mondial la box la categoria grea, Vitali Klitschko, anunță că orașul este încercuit de forțele ruse și o evacuare a civililor nu este posibilă deoarece ”toate căile de acces sunt blocate”.

Suntem în pragul unei catastrofe umanitare. În acest moment, avem curent electric, avem apă și încălzire în case. Dar infrastructura este distrusă pentru a livra alimente și medicamente. De aceea, mesajul pentru toată lumea este: sprijiniți Ucraina”, a declarat acesta pentru Associated  Press, preluat și de The Guardian.

Primarul a mai spus că nouă civili au fost uciși în Kiev până acum, între care și un copil.

Confruntări puternice au avut loc astăzi în Kiev și Harkov, însă armata ucraineană susține că a respins atacurile. Pe internet au apărut videoclipuri cu zeci de vehicule de război rusești distruse complet, lângă Kiev.

UPDATE ora 20:00 Uniunea Europeană estimează că numărul refugiaților din Ucraina va ajunge la peste șapte milioane. ”Asistăm la ceea ce ar putea deveni cea mai mare criză umanitară de pe continentul nostru european de mulți, mulți ani. Nevoile cresc pe măsură ce vorbim”, a precizat comisarul european ajutor umanitar și management al crizelor.

Șeful delegației ruse la conferința ONU privind clima și-a cerut scuze pentru acțiunile Rusiei în Ucraina. Acesta a precizat ulterior că acesta este o opinie personală, nu cea a delegației ruse.

UPDATE ora 18:00 În cursul zilei de astăzi, o coloană a forțelor aeropurtate rusești a încercat să forțeze o intrare în Kiev dinspre nord-vest, luând cu asalt două localități din suburbia capitalei (Bucha și Irpin). Erau multiple mașini de luptă a infanteriei aeropurtate de timp BMD, precum și alte blindate. Imagini publicate de forțele ucrainene arată întreaga coloană distrusă la ieșirea din Bucha, iar multiple vehicule au fost pur și simplu pulverizate în confruntare. Este neclar câți soldați ruși au murit și câți au fost capturați.

Ucrainenii au mai raporta și distrugerea a trei tancuri rusești la nord de Kiev, de-a lungul altui drum care duce către capitală, în localitatea Demydiv, precum și distrugerea a două elicoptere în sud-vestul Kievului.

 

Pătrunderea de dimineață în Harkov a fost de asemenea complet respinsă, conform ucrainenilor. Se pare că, după bombardamentele grele din timpul nopții, o coloană de vehicule ușoare a pătruns în Harkov, fără să își asigure ocuparea zonelor adiacente. Acestea au fost ambuscate, încercuite și capturate sau distruse. Multiple vehicule blindate au fost capturate de forțele ucrainene.

Harkovul se află sub controlul nostru”, a anunțat pe rețele de socializare guvernatorul regiunii. ”Inamicul rus este complet demoralizat” şi îşi abandonează vehiculele, iar grupuri de militari ruşi ”se predau militarilor ucraineni”, a mai afirmat acesta.

UPDATE ora 16:45 Conform unor videoclipuri postate pe rețele sociale, armata ucraineană a distrus zeci de vehicule de război ruse, lângă Kiev. Conform CNN, în această dimineață imaginile arătau o coloana rusă de vehicule de război deplasându-se cu viteză printr-un cartier rezidențial de la marginea de vest a Kievului.

UPDATE ora16:20 SUA consideră decizia lui Vladimir Putin de punere a forțelor nucleare ruse “în stare de alertă specială” drept inacceptabilă. Ambasadorul SUA la ONU a declarat: ”Înseamnă că președintele Putin continuă să escaladeze acest război într-un mod total inacceptabil și trebuie să continuăm să-i oprim acțiunile în cel mai puternic mod posibil”.

UPDATE ora 15:30 Lista țărilor care își închid spațiul aerian pentru companiile ruse continuă să crească. Germania, Franța și Italia au anunțat de curând acest lucru.

Ministerul de Interne ucrainean anunță că Marina Rusă a capturat două nave civile cargo ucrainene, imediat ce acestea au părăsit apele teritoriale românești. Potrivit ucrainenilor, cele două ar fi cerut permisiunea de a traversa pe lângă Insula Șerpilor, au primit-o, dar imediat după aceea au fost arestate. Incidentul s-ar fi petrecut ieri, iar azi, cele două nave au reapărut pe radare, dar lângă Crimeea ocupată. Una dintre nave este încărcată cu combustibil, iar cealaltă cu cereale. Harta de mai jos a fost publicată de poliția de frontieră ucraineană.

UPDATE ora 12. Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării a prezentat un bilanț provizoriu al soldaților ruși decedați și a unităților militare distruse după cele trei zile de război. Potrivit oficialului, forțele ucrainene ar fi reușit să distrugă:

  • 27 aeronave
  • 26 elicoptere
  • 146 tancuri
  • 706 vehicule de război blindate
  • 49 tunuri
  • 1 unitate antiaeriană BUK-1.
  • 4 sisteme de lansare multiplă a rachetelor
  • 30 vehicule
  • 60 cisterne
  • 2 drone
  • 2 bărci

Aceste informații nu au putut fi verificate din alte surse.

UPDATE ora 10. Intrarea rușilor în Harkov, raportată în această dimineață, pare a fi fost o capcană a trupelor de apărare ucrainene. Cel puțin una dintre coloanele de blindate ușoare a fost distrusă, dar luptele pe străzi continuă.

La Kiev, o coloană mecanizată, aparent aparținând unor trupe aeropourtate ruse, a ajuns în zona de nord-vest a orașului.


Ucrainenii au aruncat în aer podul de acces spre centru.

Image

UPDATE ora 8.00

După trei zile de conflict, forțele ruse par a avea probleme de logistică și au frânat înaintarea, cu excepția sudului țării, unde înaintează spre est (Odesa) și spre vest (Mariopol), aparent pentru cucerirea principalelor orașe port de la Marea Neagră și Marea de Azov. Pe restul fronturilor, linia de contact este stabilă.


Rușii susțin că au intrat în Harkov, după trei zile de bombardamente grave și o rezistență crâncenă a armatei ucrainene. Pe rețelele de socializare circulă într-adevăr filme cu blindate ușoare rusești în oraș, dar astfel de incursiuni nu semnifică într-adevăr capturarea orașului.

De altfel, astfel de incursiuni au mai fost, în filme se vede că asupra lor se trage, iar ulterior, alte filme arată același tip de vehicule, dar distruse. Alte fotografii par a arăta aceleași vehicule abandonate mai târziu, dar veridicitatea lor nu a putut fi verificată.

La nord și vest de Harkov, în dreptul orașelor Cernihiv și Sumi, forțele ruse nu reușesc să treacă de apărarea ucraineană.

La Kiev, forțele ucrainene afirmă că au executat un contraatac împotriva aeroportului Hostomel din nord-vestul Kievului, lovind puternic o unitate de luptători ceceni și ucigând un comandant al acestora.

În Donbas și în estul orașului Mariopol, situația pare să fie stabilă, fiind raportate doar schimburi de artilerie între cele două părți.

În sudul Ucrainei, rușii forțează spre cele două mari porturi. Trupele rusești străpunseseră apărarea ucraineană ieri, depășind Melitopol (nu este clar dacă au și securizat orașul, rapoartele fiind contradictorii) și se îndreptau spre Mariopol și Zaporijjie. Zaporijjie a fost ținta unor atacuri de artilerie în cursul nopții.

Spre vest, se dau lupte în continuare în jurul orașului Kherson, o importantă trecere peste Nipru spre Odesa. Forțele rusești pare că au reușit să treacă Niprul mai la nord-est, peste barajul hidrocentralei din Nova Kahovka. Aceste forțe au depășit Kerson și au atacat portul Nikolaiev, aflat la 130 de kilometri de Odesa. 

Problema forțelor mecanizate rusești care ocolesc orașele fără să le cucerească este că nu își pot securiza liniile de aprovizionare și rămân relativ repede fără combustibil. Armata Rusă nu poate folosi căile ferate pentru aprovizionare, distruse de ucraineni, și, oricum, nu au reușit să captureze marile noduri feroviare. Din acest motiv, se bazează pe convoaie de camioane, vulnerabile și, aparent, insuficiente. De exemplu, forțele ucrainene au distrus o mare coloană logistică în apropiere de Harkov, precum și alte coloane mai mici în alte zone ale țării.

Forțele ucrainene mai raportează și capturarea sau neutralizarea mai multor grupe de recunoaștere și sabotaj în mai multe regiuni ale țării. Aceste forțe, de regulă îmbrăcate în civil sau cu blindate ușoare fără marcaje militare încearcă să treacă prin liniile ucrainene, iar apoi să ghideze trupele rusești sau să atace infrastructura și forțele militare ucrainene.

Rezumatul evenimentelor din noaptea de sâmbătă spre duminică.

Kiev. Peste noapte s-au mai auzit focuri de armă, dar interdicția de circulație impusă a micșorat numărul ciocnirilor din interiorul orașului. Aparent, câteva schimburi de focuri, probabil împotriva unor grupe de sabotaj s-au înregistrat înainte de miezul nopții, când au fost raportate și două explozii, posibil bombardamente cu rachete. Nu s-au mai înregistrat tentative de incursiune ale trupelor mecanizate spre Kiev (posibil din cauza faptului că ucrainenii au aruncat în aer majoritatea podurilor de acces în oraș). De asemenea, autoritățile au anunțat distrugerea tuturor liniilor de cale ferată care fac legătura cu Federația Rusă.

În schimb Autoritatea pentru activități nucleare anunță lovirea de către ruși a unui depozit de deșeuri radioactive de la o companie din Kiev. “În prezent, nu este posibilă evaluarea pagubelor, iar sistemul automat de monitorizare a radiațiilor nu funcționează. Camerele de supraveghere au înregistrat căderea unor obuze, iar situația emisiilor de radiații va fi evaluată cu dispozitive portabile. Potrivit evaluării preliminare a Inspectoratului, nu există nicio amenințare la adresa populației din afara zonei de protecție.”, se arată în comunicatul transmis la ora 1.30, în dimineața de duminică.

Armata ucraineană susține că a distrus o unitate a forțelor cecene în apropiere de Aeroportul Antonov (controlat de ruși), la nord de Kiev. Avertizează că alte unități cecene se îndreaptă spre Kiev dinspre est. Acaste informații nu au putut fi verificate din alte surse.

Sâmbătă seara o rachetă a lovit un depozit de combustibil aflat la sud de Kiev, provocând o explozie uriașă, vizibilă de la zeci de kilometri distanță.

Image

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday