Anunțul a fost făcut la miezul nopții de sâmbătă de Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene:

“În coordonare cu SUA, Franța, Germania, Italia, Canada și Marea Britanie, voi propune acum noi măsuri liderilor UE, pentru a consolida răspunsul nostru la invazia Ucrainei de către Rusia și a paraliza capacitatea lui Putin de a-și finanța mașina de război.

  • Un anumit număr de bănci bine specificate vor fi scoase din SWIFT și nu vor mai putea să opereze la nivel mondial
  • Îl vom opri pe Putin să-și folosească rezerva financiară pentru război. Vom îngheța deținerile Băncii Centrale a Rusiei. Asta îi va îngheța tranzacțiile și va face imposibilă lichidarea deținerilor
  • O să lucrăm să îi oprim pe oligarhii ruși să facă orice tranzacții pe piețele noastre.

Putin s-a angajat pe un drum de distrugere a Ucrainei, dar asta îi va distruge propria țară.”

Măsurile vor trebui aprobate de liderii țărilor europene. Anterior toate țările Uniunii lăsaseră de înțeles că nu vor bloca adoptarea scoaterii Rusiei din sistemul SWIFT.

Doamna Von der Leyen a mai declarat că Armata Rusă comite acte de barbarie în timpul invaziei Ucrainei, bombele și rachetele sale omorând oameni inocenți. În același timp, întreaga lume este martora unei rezistențe eroice a poporului ucrainean. Președintele Comisiei Europene a explicat că măsurile au rolul de a determina un cost masiv pentru Rusia și întreaga sa economie.

SWIFT este o platformă de comunicații securizată folosită de bănci, agenții de brokeraj și alte instituții financiare pentru a trimite și a primi informații critice securizate pentru transferul de bani în străinătate sau decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare.

Este considerată de experți și analiști una dintre cele mai severe sancțiuni care poate fi impusă de comunitatea internațională.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday