Senzorii de radioactivitate din zonă, încă funcționali, confirmă o creștere de aproximativ 20 de ori a nivelului de radiații, dar valorile nu sunt îngrijorătoare. Nivelul de radioactivitate a crescut de la 3.000 nSv/h, înainte de începerea luptelor, la 65.000 nSv/h, aseară. Acest lucru înseamnă că sănătatea unei persoane nu este afectată decât dacă stă mai multe ore în zonă.

Un comunicat al Radei (parlamentului) ucrainene afirmă că motivele creșterii nu sunt cunoscute. Există teorii privind răscolirea solului (contaminat de catastrofa nucleară care a avut loc în 1986) din cauza trecerii vehiculelor grele și a elicopterelor, dar și a luptelor din zonă.

Un comunicat transmis azi noapte de Agenția Internațională a Energiei Atomice, citat de Reuters, afirmă că centrala de la Cernobîl este în siguranță și că nu a existat nicio distrugere a niciunei facilități. Ieri, în timpul luptelor pentru capturarea zonei de excluziune Cernobîl, pe rețelele sociale au circulat rapoarte neverificate care afirmau că forțele ruse ar fi lovit un depozit de deșeuri radioactive, provocând o creștere a nivelului de radiație. 

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday