Președintele Zelenski a postat un nou filmuleț pe Twitter, în care arată că este în viață și nu a părăsit orașul.


Un bloc de locuințe a fost lovit de o rachetă la primele ore ale dimineții de sâmbătă. Ministerul de Interne transmite că nu sunt victime.


Potrivit AP, nu unul ci două avioane de desant rusești IL-76 ar fi fost doborâte în sudul Kievului. Capacitatea de transport al unui astfel de avion este între 126 și 225 de soldați.

UPDATE ora 8.00 Ministerul de Interne trasmite că se dau lupte pe străzile din Kiev și cere populației să se adăpostească. Tot mai puținele raportări din interiorul orașului par a confirma informațiile că internetul a fost tăiat în această dimineață.

UPDATE ora 7.00

Conform Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia continuă bombardarea aerodromurilor din estul și nordul Ucrainei, într-o încercare de a elimina aviația ucrainiană, după ce bombardamentele din primele zile par a fi eșuat parțial să facă acest lucru.

Sâmbătă dimineața niciun oraș important nu fusese cucerit încă, deși se duc lupte în apropierile orașelor Harkov, Sumy, Mariopol și Mykolaiv.

Armata ucrainiană nu confirmă informațiile de ieri despre debarcările amfibii de lângă Odesa și Mariopol, afirmând că a minat principalele plaje de debarcare și că a distrus o ambarcațiune rusească în apropiere de Odesa. De asemenea, afirmă că în zona Deltei Dunării și pe malul Mării Negre au loc zboruri de recunoaștere cu drone ale Marinei Ruse.

Situația generală. Armata ucraineană raportează că a doborât un avion de transport trupe Il-76 la 80 de kilometri SV de Kiev și un Suhoi Su-25 (de atac la sol) la 150 de kilometri Vest de locul în care care rușii au încercat desantul aerian prin sudul Kievului.

Potrivit Armatei Ucrainene, pierderile estimate ale rușilor, de la începutul conflictului, sunt:

  • 14 aeronave
  • 8 elicoptere
  • 102 tancuri
  • 536 transportoare blindate
  • 15 tunuri
  • 1 unitate antiaeriană BUK-1.

Aceste informații nu pot fi verificate independent.

Frontul de Sud. Desant marin rusesc la Est de Odesa, în timpul nopții, pe care ucrainenii spun că l-au respins. (Ieri au circulat imagini cu utilaje militare ucrainene care minau tot litoralul din zona Odesa). Se dau lupte grele la Melitopol (NE de Crimeea) pentru controlul drumului spre portul Mariupol și încercuirea acestuia.

UPDATE ora 5.00 În decursul nopții au fost raportate lupte grele, explozii și tiruri de mitralieră, în special pe partea de vest și nord a orașului, la Grădina Zoologică Shulyavka și la stația de metrou Beresteyskaya (marcate pe hartă). Nu a fost raportată însă intrarea trupelor regulate ruse, ci pare vorba mai degrabă de acte de sabotaj.

O încercare de intrare în capitală a trupelor ruse pare a fi avut loc pe partea de Nord-Est, pe la termocentrala TEC-6. Raportările ucrainenilor spun că, deocamdată, atacul a fost respins.

UPDATE ora 22: Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a spus că trupele rusești sunt “foarte aproape de capitală” și a prezis “o noapte dificilă” pentru oraș. “Situația de acum este amenințătoare pentru Kiev, fără să exagerez. Grupurile de sabotaj neutralizează armata și organele de aplicare a legii din oraș. Podurile sunt sub protecție și control special în capitală. Echipajele militare și Forțele Armate patrulează în zona lor”, a mai precizat primarul.

Spitalele din Kiev funcționează în regim de război și au fost instalate puncte de control la principalele intrări în oraș și în apropierea facilităților strategice din capitală, a adăugat Klitschko.

UPDATE ora 18: Potrivit Ministerului britanic al Apărării, care citează serviciile de informații, trupele rusești au eșuat să ocupe orașul Cernihiv, deși reușiseră să-l încercuiască, și au fost redirecționate astfel către Kiev. Anterior, rușii au anunțat că au ocupat întreaga parte vestică a Kievului, dar informația nu este confirmată.

La Kiev, forțele de ordine au fost nevoite să tragă focuri de avertisment deoarece s-a creat o busculadă în momentul în care populația civilă a încercat să urce în trenurile de evacuare.

UPDATE ora 17: Franța va furniza echipament defensiv Ucrainei, a declarat vineri președintele francez Emmanuel Macron. Totuși, în discursul său, nu a detaliat despre ce echipament este vorba. În plus, a precizat că va oferi Ucrainei “o asistență de 300 de milioane de euro”.

Până acum, Franța nu a furnizat arme Ucrainei, dar a oferit ajutor umanitar și sprijin financiar.

Update ora 16:30: Ministerul de Interne al Ucrainei anunță că a fost suplimentat numărul vehiculor militare ucrainene din Kiev. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că orașul “a intrat într-o fază defensivă”. Guvernul cere locuitorilor din Kiev să facă tot posibilul pentru a rezista trupelor ruse, și cere, din nou, folosirea de cocktail-uri Molotov.

Armata cere populației să nu mai posteze pe rețelele de socializare imagini în timp real cu mișcările de trupe ucrainene, deoarece acestea ar putea fi monitorizate și folosite inclusiv de către militarii rusi.

UPDATE ora 16: Ministerul ucrainean de Interne afirmă că 18 mii de arme au fost oferite civililor și rezerviștilor “dornici să-și apere țara”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării susține că forțele aeriene ruse au folosit 200 de elicoptere pentru a recuceri aeroportul Hostomel, aflat la doar 7 kilometri nord-vest de Kiev. Rușii susțineau și ieri că l-au cucerit, dar au fost contraziși de ucraineni, care afirmau că l-au recucerit. Ocuparea aeroportului din Hostomel, care are o pistă lungă ce permite aterizarea avioanelor de transport greu, ar însemna că Rusia poate transporta trupele aeriene direct la periferia Kievului.

Totuși, presa internațională subliniază că aceste informații nu au putut fi confirmate și din alte surse. Ministerul rus al Apărării mai susține că trupele rusești au înconjurat orașul Cernihiv, care se află la aproximativ 150 km nord de capitala Kiev.

UPDATE ora 15: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că Rusia este pregătită pentru discuții cu Ucraina la Minsk, capitala Belarus, transmite agenția rusă RIA Novosti. Totuși, condiția pentru aceste negocieri, spune oficialul, este că trebuie să fie “despre declararea Ucrainei stat neutru, ceea ce presupune o demilitarizare”.

UPDATE ora 10.30 Ministerul ucrainean al Apărării confirmă că trupe rusești se află în Kiev și îndeamnă populația să folosească cocktailuri Molotov împotriva acestora. Sunt raportate schimburi de focuri într-un cartier din nordul Kievului (marcat cu roșu pe harta), dar autoritățile vorbesc despre sabotori, nu de blindate.

Totuși, nu este clar ce fel de vehicule blindate sunt acum în mișcare prin Kiev, filmele de pe rețelele de socializare neindicând clar că este vorba de blindate ruse. În imaginea de mai jos, vehicule MT-LP cu rachete antiaeriene Strela, mai probabil ucrainene.


UPDATE ora 9.30 Potrivit ultimei raportări a Ministerului ucrainean al Apărării, rușii sunt la 29 de kilometri nord de suburbiile Kievului, dar au înaintat și prin vestul orașului, la circa 80 de kilometri, unde forțele ucrainene au distrus un pod pentru a le opri avansarea.

Sunt raportate focuri de armă pe străzile din Kiev, dar mai devreme ministerul Apărării a anunțat că mai multe camioane cu însemne ucrainene au fost capturate de forțele ruse și au intrat în oraș. Nu este clar dacă sunt și blindate rusești care ar fi ajuns în oraș.

De asemenea, raportează o “activitate semnificativă a elicopterelor inamice în zonele de deasupra Vilkovogo (chiar pe granița cu Romania, peste brațul Chilia al Dunării) și din Tiraspol (Transnistria). Nu este clar dacă este vorba (cel mai probabil) de elicopetere de transport trupe, dar ținta acestor activități militare nu poate fi decât portul Odesa, bombardat puternic în prima zi de operații. Prezența trupelor aeropurtate rusești în Delta Dunării, la nord de Brațul Chilia, ar mai putea avea sensul controlării unor eventuale aprovizionări a armatei ucrainene. Mișcarea ar putea explica și ocuparea încă de ieri a Insulei Șerpilor.

UPDATE ora 6:30 O coloană de tancuri rusești se apropie de capitala Kiev, dinspre nord-vest. Conform unor relatări din presă, ucraineni au aruncat în aer mai mult poduri pentru a preveni înaintarea tancurilor.

UPDATE ora 4.30 Mai multe explozii au fost auzite în Kiev la primele ore ale dimineții. Inițial, autoritățile ucrainene au anunțat că este în desfășurare un atac cu rachete asupra capitalei, dar alte surse oficiale au spus ulterior că exploziile care se aud sunt cele antiaerienei ucrainene, care încearcă să intercepteze aceste rachete.


Un aparat de zbor, nu este clar dacă o rachetă, o dronă sau un avion, s-a prăbuși peste un bloc de locuințe, cauzând un incendiu uriaș.

Firefighters outside a residential building in Kyiv, Ukraine, on Friday.

UPDATE ora 1.00

Președintele Zelenski transmite, dintr-o locație neprecizată, că se află în Kiev și că grupuri de sabotori au intrat deja în oraș. Îndeamnă cetățenii să reziste și actualizează numărul victimelor, după prima zi de conflict la 137 de morți și 316 răniți.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday