Pe lângă o proiectare a puterii de nestăvilit, realizată prin atacul pe toate fronturile, din aer, de pe apă și pe teren, în prima zi de conflict cu Ucraina, Rusia a țintit infrastructura de apărare antiaeriană, cu rachete balistice și de croazieră, fără să își expună foarte mult aviația. Cu singura excepție a desantului asupra Aeroportului Antonov, aflat la câțiva kilometri de Kiev.

Kyiv comes under heavy attack as Putin's tanks move to within 20 MILES of the Ukrainian capital – Mac Pro Tricks

Capturarea aeroportului a reprezentat o mișcare riscantă, cu potențial mai mult de demoralizare decât strategică.

Zeci de elicoptere de atac Ka-52 Aligator (de ultimă generație) și avioane de atac la sol Su-25 au trecut la joasă înălțime, pentru a nu fi detectate de apărarea antiaeriană, peste lacul foarte lat pe care râul Nipru îl face la nord de Kiev, până la granița cu Belarus. Cel puțin trei elicoptere au fost doborâte în acest atac.

Battle Underway for Airbase on Kyiv Outskirts — Naharnet

În același mod, elicoptere de transport MIL MI-8 au adus concomitent, parașutiști care au obținut controlul aeroportului în câteva ore și au organizat apoi o apărare eficientă a acestuia. Nu a mai putut fi recapturat apoi de ucraineni, în ciuda încercuirii sale și a unor lupte severe care s-au dus în zonă pe tot parcursul zilei de joi.

Totuși, aeroportul nu poate fi folosit drept cap de pod aerian atâta timp cât infanteria rusă nu securizează zona împotriva rachetelor antiaeriene, mai ales că ucrainenii au și lansatoare de umăr (Stinger) și se poate presupune că infanteria este desfășurată în acest sens pentru apărarea capitalei. Așadar, parașutiștii ruși trebuie să reziste acolo, până reușesc blindatele să ajungă în zonă. Este posibil ca rolul acestora să nu fie acela de a ataca orașul dinspre nord, ci de a-l ocoli și de a-l înconjura dinspre vest și est.

Oricum, Kievul este mult prea aproape și mult prea expus invaziei terestre dinspre Belarus, rușii atacând încă de joi pe două axe – o coloană prin nord-est, care a intrat prima în Ucraina, dar a cărei înaintare a fost oprită și o a doua prin nord-vest, care a ocupat și securizat (încă nu este clar de ce) fosta centrală nucleară de la Cernobîl.

Această a doua coloană se afla vineri dimineața la 80 de kilometri de Kiev și, deci, mai are cel puțin 50 de kilometri până la Aeroportul Antonov. Ucrainenii au aruncat în aer cel puțin un pod, vineri dimineața, pentru a-i opri înaintarea.


Frontul de Est. În Harkov, rușii par a fi desfășurat cele mai grave bombardamente, atât pe parcursul zilei de joi, cât și în timpul nopții. Acest lucru sugerează că de acolo va porni principala ofensivă terestră, pe o axă de atac care vizează, cel mai probabil, tăierea în două a teritoriului Ucrainean și separarea sudului disputat (Donbass, Mariupol și tot litoralul Mării Negre, până la Odesa) de partea de nord și vest a țării.

Zona de Sud. Odesa a fost printre primele ținte bombardate sever încă din dimineața zilei de joi și există informații că ucrainenii se așteaptă la un desant marin. Insula Șerpilor a fost cucerită spre finalul zilei de joi, după un prim bombardament, rolul strategic al acesteia fiind mai de grabă unul limitat. Totuși, trupele care au pornit din Crimeea par a fi avut ca prim obiectiv securizarea gurilor Niprului și înaintarea spre vest (Mariupol) decât spre Odesa (spre est). Aflat la doar 10 kilometri de zona controlată de separatiști, Mariupol a fost de asemenea sub un atac sever joi, iar intenția evidentă a rușilor este încercuirea orașului, cu ajutorul coloanei care vine dinspre Crimeea (și care se află la doar 200 de kilometri).

Occupiers fail to advance deep into Ukraine in eastern direction

Potrivit surselor ucrainene oficiale, în prima zi de conflict Armata Rusă ar fi pierdut șase elicoptere, un avion, peste 30 de tancuri și 130 de blindate. De asemenea, ucrainenii estimează că forțele ruse ar fi pierdut peste 800 de persoane. Ucrainenii mai spun că, de partea lor, au murit 137 de oameni, militari și civili, iar 316 sunt răniți. Rusia nu a publicat niciun fel de bilanț de acest fel. Aceste informații trebuie privite însă cu rezervă, rolul evident al difuzării lor fiind și acela de a ridica moralul populației, respectiv de demoralizare a rușilor. Chiar și așa, având în vedere pozițiile câștigate după prima zi de conflict, Rusia nu pare a fi reușit să impresioneze sau să îi sperie pe ucraineni, singura cucerire notabilă fiind cea a Aeroportului din Kiev.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday