Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, anunță într-o conferință de presă că țara sa va începe de astăzi să importe grâu din Rusia, așa cum s-au înțeles Vladimir Putin și Xi Jinping când s-au întâlnit înaintea Jocurilor Olimpice de la începutul lunii.

În plus, oficialul chinez a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei de joi, afirmând în schimb că este nevoie de “respectarea suveranității teritoriale”, dar și faptul că SUA “alimentează focul tensiunilor și doar SUA poate stinge aceste flăcări”. De altfel, anterior acestei declarații, același purtător de cuvânt a afirmat: “SUA s-au gândit oare la consecințe atunci când au pus la zid o țară atât de mare precum Rusia?”

Jurnaliștii din presa internațională subliniază că în timpul conferinței de 90 de minute, Chunying a evitat să răspundă la 11 întrebări legate de situația din Ucraina. În plus, jurnaliștii au insistat și au întrebat în repetate rânduri dacă Beijingul consideră acțiunea Rusiei ca fiind o invazie, iar oficialul chinez a răspuns într-un final: “De ce sunteți obsedați de această întrebare?” 

Între timp, Ambasada Chinei la Kiev le-a transmis cetățenilor chinezi de pe teritoriul Ucrainei să călătorească la vedere cu steagurile Chinei, pentru a evita să fie prinși în conflict.

Surse alternative: CNN, Associated Press

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday