Jens Stoltenberg a făcut un apel către Rusia ”să renunțe imediat la mișcările militare și să aleagă calea diplomatică”. Oficialul a precizat că Alianța a activat astăzi planurile de apărare, ceea ce le permite comandanților militari mai multă autoritate să trimită forțe când este nevoie.

Totodată, acesta a reiterat faptul că un atac contra unei țări membre NATO va fi considerat un atac împotriva întregii alianțe. ”Scopul principal al NATO este a a-și proteja aliații. Un atac contra unei țări va fi considerat un atac împotriva întregului bloc. NATO este cea mai puternică alianță din istorie și vom apăra și proteja fiecare aliat și fiecare centimetru din teritoriul NATO. De aceea am suplimentat forțele de pe flancul estic”, a precizat acesta.

Principalele declarații:

  • Rusia a atacat Ucraina, un act brutal de război. Gândurile noastre merg către poporul ucrainean.
  • În ciuda eforturilor noastre de a urma calea diplomatică, pacea pe continent a fost afectată. Avem acum un război în Europa. Am terminat ședința Consiliului NATO, cerut de țările membre din estul Alianței.
  • Atacul nejustificat și neprovocat al Rusiei pune vieți omenești în pericol. Atacul din multe direcții țintește infrastructura Ucrainei. 
  • În ciuda minciunilor și dezinformărilor Kremlinului, intențiile sale sunt evidente. Oficialii ruși sunt direct responsabili pentru pagube și pierderi de vieți omenești.
  • Cerem Rusiei să renunțe imediat la mișcările militare și să aleagă calea diplomatică. Susținem, pe deplin, integritatea și suveranitatea Ucrainei și dreptul său de a se apăra.
  • Scopul principal al NATO este a a-și proteja aliații. Un atac contra unei țări va fi considerat un atac împotriva întregului bloc.
  • Am decis să activăm planurile noastre de apărare. Este un pas prudent și ne permitem să dislocăm trupe în locurile în care este necesar.
  • În ultimele săptămâni, aliați din America de Nord și din Europa a plasat trupe în stand-by și a dislocat trupe în est. Avem aeronave și nave care protejează flancul de est.
  • Am convocat un summit virtual al aliaților în această după-amiază. Dorința Kremlinului este de a-și reface sfera de influență.
  • Pacea nu poate fi amenințată de către regimurile autoritare. Suntem o alianță de țări democratice care acționează ca una.
  • Aliații NATO în conexiune cu UE, cu toți partenerii noștri, impun acum sancțiuni severe la adresa Rusiei pentru a demonstra că demonstrăm ceea ce am spus și că Rusia va plăti un preț mare.
  • Aliații NATO au oferit până acum sprijin practic Ucrainei și au ajutat-o să aibă o armată mult mai pregătită față de 2014. Continuăm să fim împreună condamnând invazia la scară largă a Rusiei și niciodată nu vom accepta această brutală încălcare a drepturilor pe care o observăm acum că Rusia invadează Ucraina.
  • NATO este cea mai puternică alianță din istorie și vom apăra și proteja fiecare aliat și fiecare centimetru din teritoriul NATO. De aceea am suplimentat forțele de pe flancul estic. Facem asta nu pentru a porni un conflict ci pentru a-l preveni. Ceea ce facem este pur defensiv. Aliații trebuie să se asigure că nu există loc de neînțelegere în legătură cu situația în care este implicată NATO.
  • În această în dimineața în timpul nopții s-a întâmplat ceea ce serviciile de securitate au spus că se va întâmpla. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele ore ne demonstrează că Rusia, în ciuda eforturilor diplomatice, a decis să invadeze Ucraina. Dar de când avertizăm lumea în legătură cu această situație, am petrecut luni întregi crescând semnificativ prezența noastră pe flancul estic. În următoarele zile vom spori suplimentar forțele iar astăzi am activat planurile de apărare ale NATO care dau comandanților militari mai multă autoritate să trimită forțe când este nevoie. Suntem pregătiți, dar ceea ce facem este defensiv, măsurat. Nu dorim confruntare ci să prevenim atacul unei țări NATO. 
  • Mesajul rușilor a fost că niciodată nu au luat aceste discuții în serios. Ei plănuiau această invazie și își consolidau prezența la granița Ucrainei. Regretăm că Rusia a închis ușa unei înțelegeri diplomatice. Acest lucru are consecințe severe pentru Ucraina și un impact asupra securității noastre. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday