Astăzi, 24 februarie 2022, în jurul orei 5:00 ora locală, forțele armate ale Rusiei au deschis focul împotriva Ucrainei cu rachete, lovind multiple centre de comanda, baze aeriene și alte obiective militare importante de pe întreg teritoriul Ucrainei. Harta de mai jos marchează cu roșu direcțiile de înaintare confirmate ale armatei ruse pe teritoriul ucrainean, precum și direcțiile posibile de înaintare, cu albastru, potrivit unui studiu CSIS publicat în 13 ianuarie 2022.

În ultimele 3 luni, începând din decembrie 2021, Forțele Armate Ruse au masat o forță imensă pe granițele Ucrainei, estimată la circa 190 de mii de soldați, la care se adaugă trupele separatiste din regiunile Donetsk și Luhansk, estimate la aproximativ 39 de mii de militari. De asemenea, estimările ucrainenilor arată că Federația Rusă a adus la frontierele lor:

  • 1.700 de tancuri din rezerva activă, cele mai moderne fiind versiunile T-90 dar cele mai numeroase fiind mai bătrânele T-72 în variate stagii de modernizare, la care se adaugă cel puțin o brigadă de tancuri bieloruse (60 de tancuri și 120 de blindate).
  • Forțele Ruse sunt motorizate aproape în totalitate, și alte câteva mii de vehicule blindate (BMP și BMD – aeropurtate) vor transporta infanteria rusă pe câmpul de bătălie și în spatele său.
  • Cel puțin 500 de aeronave de luptă, avioane de atac/bombardament (Su-34, Su-30, Su-24 și Su-25) și de transport, precum și elicoptere de atac (Ka-52 “Alligator”, Mi-35 și Mi-8 “Terminator”). În total, Federația Rusă dispune de 1.300 de avioane și peste 480 de elicoptere militare și se estimează că în zona de conflict a fost desfășurată cel puțin 25-30% din această forță

  • Artilerie: Unități de rachete 9K79 Tochka, cu o rază de acțiune de 180 km, pot efectua bombardament cu rază scurtă și medie. BM-21 Grad, BM-27 Smerch (Uragan), 2S3 Akatsyia, TOS-1 Buratino. În zonă au fost semnalate numeroase unități de rachete antiaeriene (S-300, Buk, Kub, Tunguska, Pantsir, Strela), inclusiv faimoasele S-400, cu rază de acțiune de 400 de kilometri. 
  • Flota Rusă a Mării Negre a primit întăriri semnificative în ultimele luni din Flotele Mării Baltice și din cea a Nordului. 6 fregate, un crucișător, 13 nave de desant, 7 submarine și numeroase vase auxiliare au baza în Crimea și blochează momentan Marea Azov și ieșirea la Marea Neagră prin Vestul Crimeei.

În urmă cu câteva zile Armata Rusă a plublicat următorul film, de la exercițiile militare din Belarus, care ar fi trebuit să se încheie pe 20 februarie.

Forțele Armate Ucrainene dispun de: 

  • 250 de mii de soldați activi, la care se vor adăuga 900 de mii de rezerviști, deja mobilizați.
  • 2.500 de tancuri, majoritar T-64B, un model învechit și mult depășit din punct de vedere tehnic. Doar o parte a lor a fost modernizată. Acestora li se adaugă 2.500 de mașini de luptă pentru infanterie (BMP-1 și BMP-2), câteva mii de alte blindate (mare parte transportoare amfibii), 
  • 600 de aruncătoare de rachete autopropulsate (cele mai multe fiind BM-21) și aproximativ 1.000 de piese de artilerie autopropulsată (majoritar 2S1 și 2S3). Acestora li s-au adăugat 500 de lansatoare de rachete antitanc Javelin, la care se mai adaugă rachete ușoare anti-tanc de tip NLAW, britanice, de ultimă generație.

  • 144 de avioane (aproximativ 110 de luptă, în mare parte Mig-29 și Su-27), peste 100 de elicoptere (dintre care doar 35 Mi-24),
  • 450 de lansatoare de rachete anti-aeriene cu rază lungă de acțiune (cele mai multe de tipul S300), precum și 400 de lansatoare antiaeriene cu rază scurtă de acțiune (Strela și Osa). Acestora li se adaugă mult mai periculoasele lansatoare Stinger (de umăr) produse de americani și livrate de Estonia, care vor fi folosite de infanterie, și care sunt mai greu de detectat și de distrus.

  • Cel puțin 30 de drone de atac Bayraktar TB2, din Turcia (mult mai multe decât s-a crezut inițial).
  • O singură fregată și 14 nave de patrulă. Totuși, Armata Ucraineană se mai poate baza și pe o serie de rachete anti-navă lansate de la sol, dar acestea vor fi privite ca important de distrus de aviația și forțele de rachete rusești.

Până la ora nouă dimineața, Ministerul Apării din Ucraina a raportat că forțele sale ar fi doborât în Luhansk cinci avioane rusești și un elicopter. Aceste informații nu au putut fi confirmate. În schimb, potrivit BBC, trecerea frontierei de către forțele ruse, din trei direcții, precum și bombardamente cu rachete au produs până la ora 10 cel puțin unspreze decese –  3 politiști de frontieră, 6 morti în Podilsk (aproape de granita cu Transnistria) și 1 în Mariupol și 1 mort lângă Kiev. Alte 19 persoane sunt raportate ca fiind dispărute.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday