Update ora 6:30 O coloană de tancuri rusești se apropie de capitala Kiev, dinspre nord-vest. Conform unor relatări din presă, ucraineni au aruncat în aer mai mult poduri pentru a preveni înaintarea tancurilor.

UPDATE ora 4.30 Mai multe explozii au fost auzite în Kiev la primele ore ale dimineții. Inițial, autoritățile ucrainene au anunțat că este în desfășurare un atac cu rachete asupra capitalei, dar alte surse oficiale au spus ulterior că exploziile care se aud sunt cele antiaerienei ucrainene, care încearcă să intercepteze aceste rachete.

 


Un aparat de zbor, nu este clar dacă o rachetă, o dronă sau un avion, s-a prăbuși peste un bloc de locuințe, cauzând un incendiu uriaș.

Firefighters outside a residential building in Kyiv, Ukraine, on Friday.

UPDATE ora 1.00

Președintele Zelenski transmite, dintr-o locație neprecizată, că se află în Kiev și că grupuri de sabotori au intrat deja în oraș. Îndeamnă cetățenii să reziste și actualizează numărul victimelor, după prima zi de conflict la 137 de morți și 316 răniți.

Joi, 24 februarie, 2022

UPDATE 23.00


După lăsarea serii au fost raportate lupte puternice în Harkov și bombardamente la Odesa. Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că a pierdut contactul cu grănicerii de pe Insula Șerpilor și este de presupus că aceasta a fost capturată de ruși, după ce a fost inițial bombardată.

Російські війська захопили Чорнобильську АЕС, постраждалих немає

UPDATE 20.00. Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forțele ruse, a declarat joi un consilier al biroului prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, potrivit Reuters. “Este imposibil să spunem că centrala nucleară de la Cernobîl este în siguranță după un atac total inutil al rușilor. Aceasta este una dintre cele mai grave amenințări din Europa de astăzi”, a spus el.

Ministerul Apărării din Ucraina informează că ofensiva trupelor rusești pare a fi luat o pauză operațională pentru regrupare. Au loc schimburi de focuri poziționale, în apropierea granițelor cu Federația Rusă și Belarus. De asemenea Ministerul de Interne susține că situația în Kiev este sub controlul total al forțelor de ordine. Aeroportul Antonov, aflat la 25 de kilometri, rămâne ocupat de parașutiștii ruși.

UPDATE 18.00 Ministerul Apărării din Ucraina informează că Aeroportul Antonov de lângă Kiev a fost ocupat de trupele ruse de desant.

Susține că înaintarea mai multor coloane de blindate ruse a fost oprită în regiunea Siverski, pe râul Uzh, în regiunile Velyki Osnyaky și Rivne, lângă Baturyn și la periferia orașului Cernihiv. Garda Națională a Ucrainei a intrat în luptă lângă orașul Pripyat (Cernobîl).

După un atac cu rachete și o încercare nereușită de desant aerian, crucișătorul Moscova a început să bombardeze Insula Serpilor.

Se dau upte la Donețk, pe direcția Mariupol.

UPDATE 17.30 Se dau lupte grele în jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl. Președintele Volodimir Zelinski anunță pe Twitter că “forțele de ocupație ruse încearcă să pună mâna pe Cernobîl. Apărătorii noștri își dau viața pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete. Aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe”. Cernobîl se află la două ore de mers cu mașina, la nord de Kiev.

UPDATE 17.00 Serviciul ucrainean de Securitate anunță că mai multe orașe din sud, spre Mariupol și spre Odesa, au intrat sub controlul Armatei Ruse.

UPDATE 16.30. CNN anunță că trupele aeropurtate ruse au preluat controlul aeroportului Antonov, care se află la aproximativ 25 de kilometri de centrul Kievului: “Ne-au permis să intrăm și să fim alături de ei în timp ce apără perimetrul acestei baze aeriene, unde trupe transportate cu elicopter au aterizat la primele ore ale dimineții pentru a construi și a executa un pod aerian pentru a permite sosirea mai multor trupe, a relatat reportul CNN de la fața locului”.

Ministerul Apărării din Ucraina susține că încă se dau lupte în zona aeroportului (fără a preciza dacă a fost sau nu ocupat de ruși) și cheamă “pe oricine poate ține o armă în mână pentru a distruge invadatorii!”

Autoritățile din Kiev au avertizat în privința pericolului unor atacuri aeriene asupra orașului și au cerut locuitorilor să se adăpostească. Imaginile de la metroul din Kiev arată că stațiile acestuia au fost transformate în buncăre pentru mii de oameni.

Ucrainenii susțin că și Insula Șerpilor este atacată de două nave ruse, între care crucișătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră.

Până acum ucrainenii spun că au cel puțin 40 de morți, dintre care 22 în bombardamentele de Odesa, și zeci de răniți.

De asemenea, conform Reuters, cel puțin șase civili au murit în orașul ucrainean Brovary, aflat în apropierea capitalei Kiev. Autoritățile precizează că există probleme cu serviciul de urgență (112) și că nu se știe când acestea vor fi remediate.

Armata ucraineană anunță că patru persoane au murit și zece au fost rănite, după ce un obuz tras de armata rusească a lovit un spital în Vuhledar, Donețk. Printre răniți se numără inclusiv șase medici. În plus, oficialii de la Kiev afirmă că Rusia a lansat în total 203 ofensive pe întreg teritoriul Ucrainei, până la această oră. 

Într-o actualizare separată a situației de pe front, ministrul ucrainean de Externe a transmis că patru elicoptere rusești au fost doborâte în regiunea Kievului. Referitor la situația din Kiev, imaginile de pe rețelele de socializare arată că oamenii care nu au apucat să părăsească orașul s-au adăpostit în stațiile de metrou.

UPDATE ora 14.00 Atac aerian asupra aeroportului din Kiev, urmat de desant aerian. Filmele de pe rețelele de socializare arată mai multe elicoptere de atac K-52 și avioane de atac de la sol (Su-25). Unele dintre ele sunt lovite de antiaeriana ucraineană.

De asemenea sunt vizibile elicoptere de transport trupe Mil MI-8, ceea ce sugerează că un desant aerian asupra aeroportului, aflat la 25 Km, nord-vest de Kiev este în desfășurare.


Mai multe explozii s-au auzit în Kiev. Ucraina confirmă că o parte a centrelor sale militare de comandă au fost lovite de rachete rusești.Fire near Ukrainian defence ministry intelligence HQ BBC a realizat o hartă a locațiilor unde au fost semnalate explozii, în Ucraina:

Autoritățile confirmă faptul că rușii au doborât un avion militar ucrainian de transport.

Update ora 13:00

În imaginile transmise de Reuters se văd mii de mașini care părăsesc Kievul. Mai devreme au sunat alarmele aeriene și a fost bombardat aeroportul, aflat la 25 de kilometri de oraș. Nu sunt informații despre poziția coloanei de blindate rusești care a intrat dimineață prin nord, trecând granița din Belarus.

Administrația Prezidențială din Ucraina anunță că 40 de soldați ucraineni și 10 civili au fost uciși în urma atacurilor cu rachete ale armatei ruse din această dimineață, conform CNN.

Update ora 11:45 Armata Ucrainei transmite că a distrus patru tancuri rusești pe o șosea din apropierea orașului Harkov, lângă granița cu Rusia. De asemenea, autoritățile mai informează că au fost uciși “50 de ocupanți ruși” într-un oraș situat în apropiere de Luhansk și că un alt avion rusesc (al șaselea) a fost doborât, tot într-o localitate din estul țării. Rusia neagă că vreun vehicul blindat sau vreo aeronavă de-ale sale au fost distruse, scrie Reuters.


Poliția de frontieră ucraineană informează că punctele de frontieră au fost atacate, iar CNN a difuzat un videoclip care pare a arăta o coloană de blindate și vehicule militare care intră în Ucraina din Belarus, pe la Senkivka, 230 de kilometri la nord de Kiev. Distanța pe șosea de capitala Ucrainei este de doar trei ore, iar coloana a fost văzută intrând în Ucraina în jurul orei 6:48 a.m., ora locală (care este și ora României).

UPDATE. Ora 9.00

Armata ucraineană confirmă atacurile, precizează că “Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei resping un atac aerian al invadatorului. Forțele de apărare ale statului sunt în plină pregătire de luptă. Situația este sub control. Informațiile despre debarcarea trupelor ruse la Odesa nu sunt adevărate.”

Poliția ucraineană de frontieră a difuzat imagini cu o a doua coloană de blindate, care au traversat granița din Crimeea ocupată.

Pe pagina sa de Facebook, Armata Ucraineană anunță că a doborât cinci avioane rusești și un elicopter, în zona Luhansk. Informația nu a putut fi confirmată din alte surse.

Ministerul rus al Apărării neagă că ar fi atacat orașe ucrainene, precizând că tirurile vizează infrastructura militară, apărarea aeriană și forțele aeriene, cu “arme de înaltă precizie”, a declarat ministerul agenției de stat a țării, RIA.

Surse: CNN, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday