Leonid Kalashnikov, care conduce comisia parlamentară pentru afaceri externe și “relația cu compatrioții”, spune că noile republici din Donețk și Luhansk vor fi recunoscute ca având sub administrare în totalitate cele două regiuni, nu doar cele două mari orașe principale și porțiunile de teritoriu aflate spre Rusia.

“În acest moment, acordul nu precizează exact, dar eu cred că statalitatea la care se face referire a fost deja aprobată în vechiul referendum (2014) din cele două regiuni. Dar modul în care vor fi restabilite aceste frontiere nu este prevăzut în acord. Ceea ce vor face cele două republici în acest sens, nu mai este competența noastră”, a adăugat Kalashnikov, chiar înainte ca în comisiile din Duma de Stat să se aprobe ratificarea acordurilor privind independența celor două regiuni.

Analiștii atrag atenția asupra importanței acestui aspect, în sensul că dacă cele două republici vor beneficia de sprijinul Moscovei pentru a deține în totalitate regiunile respective, Rusia ar putea, practic, să treacă linia frontului delimitată până acum și să avanseze mai adânc în teritoriul Ucrainei. Mai exact, trupele rusești, trimise “pentru a asigura menținerea păcii”, vor putea avansa mai departe de orașele Donețk și Luhansk, până la granița regiunii, nu doar a orașului.

În această după-amiază, va avea loc ședința Dumei de Stat care va aproba decretul semnat aseară de Vladimir Putin, privind independența celor două noi regiuni. În acest moment, nu este clară forma finală a acestui decret, așa cum spune și Kalashnikov, însă conform documentelor publicate de Reuters, Rusia va obține “dreptul” de a construi baze militare în Donețk și Luhansk, în urma unor înțelegeri cu separatiștii. Aceste înțelegeri vor fi în vigoare cel puțin 10 ani, după care se vor reînnoi automat la fiecare cinci ani.

Surse alternative: Ria Novosti, Reuters

Harta: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday