Atât agențiile Ria Novosti, cât și Tass (ambele de stat) citează un comunicat al Districtului Militar de Sud al Armatei Rusiei care susține că, în această dimineață, la ora locală 6, două vehicule blindate ale armatei ucrainene ar fi intrat pe teritoriul Federației Ruse în zona Rostov, în încercarea de a recupera o grupă de sabotaj care se confrunta deja cu grănicerii ruși (aflați în componența FSB).

“În data de 21 februarie 2022, în jurul orei 06:00, ora Moscovei, în zona așezării Mityakinskaya, Regiunea Rostov, pe tronsonul graniței de stat a Federației Ruse cu Republica Ucraina, Detașamentul de frontieră FSB a detectat pătrunderea unui grup de sabotaj și recunoaștere. În urma ciocnirii, cinci oameni din grupa de sabotaj care violase teritoriul Federației Ruse au fost eliminați. În timpul luptelor, de pe teritoriul Ucrainei prin granița de stat cu Federația Rusă, au intrat două vehicule de luptă de infanterie ale Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru evacuarea de urgență a grupului de sabotaj, ambele vehicule fiind distruse de armele antitanc rusești,” se arată în comunicatul Armatei Ruse.

Agenția Interfax afirmă că la operațiune au participat și trupe ale separatiștilor pro-ruși din Donețk.

Ucraina a reacționat rapid la aceste informații și a transmis o reacție oficială, în care menționează că este vorba despre o știre falsă și că nu a fost implicată într-un asemenea incident. A mai adăugat faptul că nu există trupe militare ucrainene în acea parte a țării, aproape de Rostov.

Anterior, tot referitor la regiunea Rostov, serviciul rus de Securitate a susținut că un proiectil neidentificat lansat din Ucraina a distrus un post al poliției de frontieră, fără a provoca victime. Kievul a negat incidentul. Comunitatea internațională a atras în repetate rânduri atenția cu privire la eventuale operațiuni sub steag fals menite să creeze “pretexte” pentru ca Rusia să justifice o invazie în Ucraina. Experții au atras atenția că Moscova ar putea acuza un atac al Ucrainei asupra trupelor sale sau o violare a graniței.

Surse: Ria Novosti, Interfax, TASS, Reuters

Foto: Ministerul ucrainean al Apărării

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday