Președintele rus Vladimir Putin și președintele SUA Joe Biden au acceptat oferta președintelui francez Emmanuel Macron de a organiza un summit pentru detensionarea situației din jurul Ucrainei. Macron a vorbit la telefon duminică cu ambii lideri, iar Casa Albă a anunțat luni dimineața acceptarea “de principiu” a întâlnirii, dar numai dacă Rusia nu invadează Ucraina până atunci.

O întâlnire similară dintre cei doi lideri, în primăvara anului 2021, a dus la detensionarea unei situații similare, în care Rusia masase trupe în jurul Ucrainei, dar la o anvergură ceva mai mică decât acum. Ulterior, în iunie, americanii au anunțat că sunt de acord cu finalizarea conductei Nord Stream 2.

Pasul este unul important, pentru că ar putea amâna o eventuală izbucnire a războiului, despre care americanii sunt convinși că este iminent și că va fi declanșat în urma unor operațiuni prin care Rusia va lăsa impresia că este atacată.

Aseară, ambasada americană de la Moscova a emis o avertizare de urgență pentru cetățenii săi, în care i-a informat că se așteaptă la atentate teroriste în Moscova sau Sankt Petersburg, fără a preciza cine ar putea fi autorii unor astfel de atentate. Anunțul a fost ironizat de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care s-a făcut că nu pricepe corelația dintre avertismentele americanilor privind riscul unor operațiuni rusești sub steag fals care ar urma să dea Moscovei motive să atace Ucraina și posibile atentate în orașele rusești. Ea i-a întrebat pe americani de ce nu i-au anunțat și pe ruși privind riscul unor astfel de atentate.

Surse alternative: Washington Post, Tass

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday